Učitelj

Белешке - 363

Благајник и уредник часописа |тегп. Редар. Кеупо, г. Ј. Јасоба, учитељ у Амстердаму у Белгији.

Чланови управе су: Р. СпизјаНег, професор у Штутгарту, г. Е. Васкћецзег, професор у Рио де Женеиро, г. Зсћопћеј, учитељ у Дрезди, г. р' Сјагк, професор у Арборфелду у Енглеској, и г. О. Зутоп, професор у Бечу.

Прошлога лета одржан је ХШ. конгрес учитеља есперантиста, на коме је учествовало 175 учитеља есперантиста из разних земаља.

Лига Народа на једној од својих седница бавила сеи питањем о изучавањем есперанта у школама. На летошњем конгресу учитеља есперантиста у Прагу изабрата је једна коми-· сија од педагога есперантиста, којој је стављено у задатак да свестрано проучи питање о учењу есперанта као помоћног међународног језика у школама, па да о томе спреми свој реферат. Тај реферат биће претресан на конгресу, који ће се одржати ове године за време ускршњих празника у Швајцарској, у Женеви, на коме ће бити заступљени делагати из свих држава, а под протекторатом Института Ж. Ж.. Русо-а.

У Енглеској, Француској, Немачкој, Русији, као и у свима осталим земљама, има знатан број учитеља есперантиста, који су и најагилнији пропагатори за ширење есперанта.

Есперанто је тако лак језик да га сваки иоле школован човек може добро научити за 3—4 недеље без ичије помоћи.

Часопис |тегпасјаа Редасота Кеуцо стаје за нашу краљевину 30 круна или 7'50 динара годишње.

Наши учитељи и учитељице, који би се заинтересовали за ову ствар, могу добити сва обавештења од !. Јов. П. Јовановића, референта Министарства Просвете.