Učitelj

Краћи прикази 425.

НРАЋИ ПРИНАЗИ

А) ДОМАЋИХ КЊИГА И ЛИСТОВА

Тихомир Р. Ђорђевић. Из Србије кнеза Милоша културне прилике од 1815 до 1839 године. Београд 1922. 8', стр. 236. Цена 2 Издавач Геца Кон. Штампарија „Вук Караџић.“

Прва владавина кнеза Милоша детаљно је у политичком. смисљу разрађена у „класичном делу“ Милош Обреновић од. Д-ра Мих. Гавриловића. То је може се рећи најдокуменгованија политичка историја Србије од 1815 до 18389.

Г. Ђорђевић је изгледа имао намеру да напише културну историју тога периода, како би тај период доиста био свестрано испитан. Наравно да је ова намера г. 5. још неостварена. И ако је он то дело завршио ипак га, због несређености књижарских прилика, није могао целог дати у штампу. Он је дао. само један цео тог свог рада у штампу, чији је наслов гореисписан и тако смо ипак — на нашу велику радост — доживело његово излажење на свет.

Садржај дела је следећи: Привреда, трговина, саобраћај, храна, ношња, школе, књижевност, уметност и медецина. |

Саставни део учитељског образовања јесте познавање народне прошлости у свима правцима. Ова књига у том правцу задовољава наш интерес, те је треба набавити не само за школску библиотеку, но и за учитељеву ручну књижницу. Ако ништа друго ову књигу треба учитељи да набаве само због одељка школе, који представља један врло успео прилог историји педагогике у Срба.

Ми смо смели да учинимо само једну напомену. Г. Ђорђевић говорећи о књижевности тог периода није описивао и критиковао дела и писце, он је само дела побројао. О школској књижевности, која је могла пре доћи у одељак школе, оћ није ни говорио, а то је грдна штеша, пошто би то повећало много вредност, макар једног дела ове књиге и дало јаснију слику и ондашње школе и њеног учитеља. А ко би то сада био у могућности да учини боље од г. PB. коме су све библиотеке и архиве стављене на расположење 2 .

Ми желимо од свег срца да се и остали одељци великог дела г. Ђ. што пре оштампају. |