Učitelj

(О васпитању код примитивних народа 413

4. Најзад наводи он у четвртој групи примере пошпуног занемаривања, Из једног доста мрачног описа најнижих племена у Калифорнији види се да маса, приморана да тражи храну, још првог дана оставља дете код старих жена. Она није нежна према њима нити жалосна кад умру; отац и не погледа децу док су мала. Чим дете може само да хвата мишеве и змије, оно каб. и да нема оца и мајку ;, „Деца раде што им се допада, без бојазни од укора ИЛИ. казне, па ма како било дивље и неучтиво њихово понашање. „Она се никад не опомињу нити упућују; и кад данима изостану,, мајка не пита за њих. Али — додаје мисионар — кад обешењаци некипут буду кажњени од мисионара, онда су мајке бесне од љутње.“ Код Уигасага5, отац злоставља своје жене и децу непрестано, мајка је, пошто је половану своје деце побила, при рођењу, робиња преостале. Савете и упуства не добијају деца никад; чинити то, било би управо HITO H преступ. Овај пример тешко може да се рачуна у ову групу, и ако га Штајнмец ту наводи. Убијање деце не бива самовољно: разлог за се. лежи поглавито у оскудним животним приликама и оно се легитимише обичајима. Код Вејзсћиапа нико се други до мајке не стара о деци; дечак од 2—6 година лута. слободно свуда.» У племену Мапуаштез! дечак одбацује ауторитет мајзин. већ. у 7. или 8. години и жави у „клупској кући“ (за људе). Огац не учествује николико при васпитању, мати само дотле док дете не одбије од сисе (после тога оно је потпуно слободно). Није чудо што су деџпа врло рано зрела: „после треће године није он (човек из тог племена) више детињаст, међутим целог живота остаје детињаст“ (погрешно, по нашим мишљењу, обоје.)

Ова. је четврта група сасвим мала и неки од народа, који њој припадају, рачунају се, како Штајнмец вели, у. „најниже дивљаке“.

Као крајњи резултат свога испитивања изводи Штајнмец закључак да најнижи народи у већини случајева нежно воле, мазе и не кажњавају своју децу. Ну метода, која га је довела до тога резултата, извесно није без приговора. Његоза збирка бележака, коју је он — како сам вели — правио „апсолутно без обзира на ово питање“, садржавала је 104 примера из 104 разна племена. Од њих су 48 волели и мазили своју децу, 31