Učitelj

164 __ Учитељ )

усвојеном децом излију сву. мржњу и пакост И нечовечност своју према роду људском.

паја као човек“ јесте једна јака психолошка студија човека

„нечовека“, који све своје свирепе поступке крије под формулом да он све то ради као човек. Он бије жену као човек; он: „је набусит, злоћудан, прек, зао и опак све као човек; он се „карта, пије и опија као човек; он је неверан жени као човек. Ana cy CBH укућени, па и деца једва чекали да он што пре умре, опет као човек! Разбољева се и на часу смрти. настаје. кајање али све је доцкан и он умире не као човек, него као. нечовек. | ; Ова је слика постала само дугом студијом људин живота. и извео ју је г. Динић тако јако, тако силно, У њој се најочитије изражава, колико г. Динић улази у мрачну страну човечје душе и са коликом је жестином износи на светлост,

У завршној причи „Понос“ износи нам свеколико лицемерство, надувеност и охолост лажно образованих, који све ниже од себе презиру, све због свога поноса (којег у ствари: немају).

Овом својом књигом г. Дирк нам је пружио јасну слику“ „свеколике лажне образованости, примењену на разне моменте у животу, износећи у вези с тим и свеколики мрак који тишти. народну душу и улазујући у исто време на прави пут ка срећи.. Изабрати моментом за сликање јесу силни. Описивање је лако и „Вародским“ темпом, те је стога све лако схватљиво и разумљиво и не осећа се никаква затегнутост, никаква досада. Слике су кратке, те зато су занимљиве,

Једном речју, ова је књига не само згодна и прилагодна, него и јединствена за указивање на болесна места и лечење њихово у циљу народног просвећивања. Јанкове су слике поезија лица, а Динићеве поезија наличја народног. Овом књигом г. Динић је попунио и ту празнину сликања и мана и рђавих склоности у народу. Он је себе нашао, погодио је правац, којим треба да греди.

_ Штампањем ове књиге Коларчева задужбина погодила је правац издавања књиге из народа за народ, Али би учинила силну погрешку, ако што пре не приреди ново издање, јер је:

+