Učitelj

218 Учитељ

" Са учењем машерњег језика у вези је читање и писање. У _ нижим разредима припремом по захтевима очигледне наставе уводиће се ученици поступно у разумевање онога градива које“ ће бити обухваћено у појединим наставним предметима, а нарочито причама и бајкама из историје из околине родног места. и завичаја. У нижим разредима има се савладати читање и писање тачно а у вишим не само тачно и течно већ и лепо са подесним штивом које је згодно за увођење ученика у књижевност. Писмени састгви као средство које највише веже“ школу са практичним животом треба да истисне граматику (или бар она треба да се сведе на најмању меру и то само у вишим. разредима). |

Из Земљописа треба ученици у нижим разредима да упознају очигледно најглавније географске објекте у вези са основима математичког земљописа, а затим ближу и даљу околину. У старијим разредима треба да се изуче природне области и цела држава. Тек у најстаријим разредима могу се упознати укратко ученици са суседним и другим земљама и осталим светом.

Природне науке треба у нижим разредима да пруже градиво за разговор о кућним радњама, упознавање са заједницама живота које се налазе у дотичној околини у вези с посматрањем и екскурзијама а у старијим изучавање заједница. животних с вежбањем у размишљању о узајамном односу појединих чланова заједнице према целини и целине према појединим члановима. Затим треба обратити пажњу више на изучавање природе у целини и са гледишта културних потреба човекових, а ово систематично рађање појединих јединака из. зоологије, ботанике и минералогије изоставити.

У сеоским школама нарочито уз разговор о појединим. природним објектима и заједницама животним дотичног краја даваће се поуке о радовима који се врше у којем добу године.“ Уз разговор о појединим заједницама живота објашњаваће се · природне појаве, водити разговор о најобичнијим појавама у.

: Овде се имају разумети крајеви у којима превлађују специјално поједине врсте прииреде н. пр. у воћарским крајевима изучава се нарочит воћњак, у виноградарским виноград, у сточарским о стаји и негдовању стоке, у шумарским о шуми и њеној индустрији и т. д.