Učitelj

Основи за израду наставног плана и програма 219"

кући и напољу, са којима се ученици сусрећу. У девојачким школама треба да иду упоредо и поуке за домаћице.

Уз природне науке иде и упознавање човека и функција у његовом телу са поукама о нези тела и чувању здравља.

Рачун с геометријским облицима треба да обухвата у нижим разредима упознавање с бројевима и њиховим односима од 1—1000 а у старијим од 1000 па даље. Израђивање рачунских задатака треба да је у вези с животом и дечјим интересовањима а упознавање теометријских облика у млађим разредима на стварима и у вези с цртањем и ручним радом. а у старијим у вези с рачуном и практичним животом и све практички у школској соби, дворишту и пољу.

У Певању треба обратити пажњу на развијање гласа и слуха у нижим разредима као припрему за рад у старијим. разредима. Мелодије треба да су кратке и просте, а садржина. песама везана за дечји живот и градиво које одговара њихову развитку.

; Цртање и ручни рад у нижим разредима треба да су везани за природне објекте и предавања из очигледне наставеи по натуралном методу. У тим разредима при цртању треба да су основни облици више с правим линијама и у вези с ручним радом. У старијим разредима цртање објеката престављених кривим линијама, украса, и др., примењених на изучене предмете, цртање лишћа, плодова простијег облика, силуета, животиња и др. И цртање по сећању. Ручни радови су увек у вези с цртањем | било при израђивању геометриских облика од артије, било при израђивању предмета од дрвета у вези с радовима из пољске привреде. ,

Гимнастика треба да се оснива на соколским вежбама_ — соколству — и дечјим играма. bi

Што се тиче наставних часова не би требало да буде већи број у млађим разредима од2дау старијим од 26 часова седмично. -

* ;

Остало би нам још само да кажемо нешто о једном такође важном, врло важном принципу васпитања и наставе у нашим народним школама: о принципу рада.

Рад је онај чинилац који изазива највеће промене у природи, у животу човечјем и друштву људском. Рад је онај мађи--