Učitelj

250 Учитељ

ног вокала — а све скупа показује како се ни стара писмена радња није ни хтела ни могла одупирати природном развоју.

Преписујући за Вука Караџића једну диплому цара Душана, Лукијан Мушицки је 1817 застао код једне појаве. О њој је писао Вуку: видео је, вели, како се стари писар мучи нема|јући знака за глас ђ, те пише н. пр. наге м. нађе. Вук Мушицком одговара, па каже: „И Душану је у требало да како.“ Ми сад то не само верујемо него и разумемо: ваљало је писмом илустровати народни говор!

ИЗ ШНОЛСНОГ РАДА

Вујица Петковић

Предавање о Богојављењу

(Развојно-излагачки поступак)

Циљ: Учићемо како се Исус Христос крстио.

[и П. Шта ћете сад да дознатег (Деца набрајају: Ко га је крстио. Ко му је био кум. Како је име добио. Колико му је година било кад се крстио. Који су људи били позвани о Крштењу.)

Колики сте ви били кад сте се крстилиг Помислите колики су били ваш братић или сестрица кад су се крстили; толики сте и ви били. Исус је био о Крштењу много старији од вас кад сте се ви крстили. Он је био човек кад се крстио. Имао је 30 година. — Лоновити.

Где су вас крсгили2 (У цркви, код куће.) Како сте дошли у црквуг — Шта су радили с вама кад су вас крстили Помислите опет на крштење вашег братића или сестрице! Кад се Исус крстио било је сасвим друкчије. Исус се није крстио у цркви, а није ни у својој кући, управо није ни у једној кући. Крстио се у пољу, на једној великој реци, која се зове Јордан. (Записати.) Нису га крстили са мало воде као вас, већ је стајоо у води. — Лоновитши !

Хоћете да дознате и то, ко је Исуса крстио. Ко је вас крстиог — Човек, који је крстио Исуса, био је пророк и звао се Јован. (Записати) — Како се обуче наш свештеник кад