Učitelj

254 | Учитељ

ен —— И ____________-

јача храна и таква деца имају чешће часове из гимнастике и дечјих игара. Сиромашна деца хране се бесплатно и шаљу У здравствене колоније на поправку.

=

| ИТАЛИЈА Конгрес друштва за абнормалне.

На дан прославе 40-годишњице чувеног професора Морсели, одржан је у Ђенови поменути Конгрес, који је био обилно посећен и на њему су читани ови реферати: „О спреми наставника за школе за абнормалне“, „О анмнезији“, ит. д. За идући Конгрес пријављени су ови реферати: „Организација социјалних разреда по лудницама“, „Естетичко васпитање абнормалних“, „Деца епилептици“ ит.Д.

a | Пријатељи школе.

Чим је нови парламенат у Италији састао, образована је „парламентарна група пријатеља школе“ без разлике на политичке партије и та је група одмах поднела интерпелацију тражећи, да се изврши реформа пензионог фонда, реформа бирократије у корист учитеља и економско осигурање учитељске класе. Група је одредила тројицу посланика, који ће у име групе разгледати све учитељске захтеве, примати учитељске молбе и жалбе и о свему реферисати. Група ће штитити учи“ теље у свакој прилици и она стоји у тесној вези са Учитељским Удружењем преко кога ће добијати учитељске жеље.

= Нове школе на отвореном простору.

Сватајући огромну важност оваквих школа, општина у Риму отворила је двадесет школа на отвореном простору у разним крајевима Рама. Школе су снабдевене са свима потребама и наставним средствима и у њима ће главна пажња бити обраћена на исхрану ученика и њихов хигијенски жавот. Наставници за ове школе припремљени су на нарочитим курсевима и имају нарочити месечни додатак у 200 лира за раду овим школама, Исто тако по целој Италији почеле су ницати.

овакве школе јер је последња статистика показала огромну

цифру оболе деце од туберкулозе, шкрофула и т.дД.

*