Učitelj

Књижевни преглед 259

Установивши важност наставе и узгоја, прелази у још "бржем темпу узгојна средства (награде и казне), говори о начелима наставе, наставним факторима (чиниоцима), наставном градиву и његовој распоредби, те завршава наставном методом и њеним начинима, путевима и облицима.

Сврху ове књижице изрекао је и сам писац, а ми би смо могли још и придодати, да је она осим за учитеље и самоуке, “одређена такођер и за семинаристе, дакле учитељске канди„дате. И док остајемо код овога сматрајући да г. професор чини услугу својим семинаристима дајући им кратки преглед рада у учит. школи из области психологије и педагогије, услугу коју чини учитељима и самоуцима примамо са захвалом и „држимо то његовим особним мишљењем. Ова књижица као „Приручник“ нема какве научне важности, јер то овој врсти "књига није ни сврха, али ми ћемо се задржити код њене оцене, јер је она врло добар тумач наших школских прилика, а поготово владања једног устаљеног назора у погледу образовања и спреме наших учитеља. Она нам уза сву своју узахност и лапидарност расветљује интерне прилике наших учитељ. семинара и даје јасан поглед, какву предспрему износе наши млади другови из својих училишта и то специјално у погледу психологије и педагогије, а особито из оног дела те науке који се назива дидактика.

Кад г. писац у преговору истиче, да овај његов рад није компилација, но плод дугогодишњег проучавања у учитељ, школи, онда ми с пуно права требамо и од једног „Прируч"ника“ очекивати више, заправо много више. То је захтев вре- · мена, наших школских прилика и пробуђене свести у редовима учитеља. Покрет за вишим образовањем учитеља није више фраза. То је једна савремена потреба која се на све стране наше Отаџбине манифестује, и ма колико се мишљења у његову спровођењу разилазила, у тежњи се одржаје потпуно јединство. На заједничким нашим скупштинама, у ревијама ти сталешким листовима третира се ово питање образовања са много пажње и данас учитељи заиста стреме „да звани "буду и одабрани“. Учитељи јасно формулирају своје захтеве: хоћемо већу општу и стручну спрему. Не задовољавамо се са „лосадањим начином спремања, јер је то недостатно, да настав"ник дужностима позива и социалним потребама задовољи. Да-

6*