Učitelj

274 | Учитељ

успешно врши тај процес, и даје се карактеристика разумевања, у разним менама дечијег развитка. У другом делу монографије писац улази у централна дидактичка питања, и на основи добивених резултата, расправља о избору и распореду наставног градива, о промењивању дечјег искуства у настави, и о наставном поступку, а свуда консеквентно заступа идеју васпитне наставе у основној школи. На крају се даје у скици преглед из којега се види како је историски ишло израђивање појма аперпепција од Лајбница до Вунта“.

Књига ће бити готова до краја месеца јануара 1923. г. а цена јој је 20 динара. Поруџбине треба слати преводиоцу у Крагујевац (Витешка ул. 30).

: % /

Методика Српског језика. Мило нам је што можемо регистровати још једну новину на пољу наше педагошке литературе. Г. Јов. Ђ. Јовановић, проф. и школски надзорник у Београду, познат наш педагошки писац штампао је Методику Српског Језика. Ова методика — из које нам је г. Јовановић уступио један одељак, али који ми са жаљењем нисмо могли у овоме броју објавити због оскудице простора у листу а рађена је на сувременим педагошким основама и попуниће осетну празнину у нашој педагошкој литератури. Ми држимо да не би требало да буде иједног учитеља и школе који се не би претплатили на ово тако потребно дело. У наредној свесци ми ћемо је опширније приказати а донећемо и читав PIB одељак из ње,

Цена је књизи 24 дин. Претплату треба слати писцу, а моћи ће се добити и код свих београдских књижара.

*

Г. Живан Живановић, државни саветник објавио је да ће у издању Бооградске књижарнице Геце Кона изаћи његово важно историско дело Политичка Историја Србије у другој половини деветнаестог века.

__ Дело ово обухвата време од 1858 године до 1903, и биће подељено у 4 књиге. Овака књига обухвата засебан период, а сваки период почиње својим почетним великим догађајем. Целокупно дело изнеће око 180-200 штампаних табака вет. 8? заједно с регустрима лица и ствари. Књига ће бити штампана на веома финој хартији, технички лепо опремљена, Цепа је за.