Učitelj

Књижевни преглед 347

не ишчупа уши. Најзад је с тешком муком дошао у школу и ту се уверио, да учитељ није баш тако опасан и да у школи може бити слободан као код куће. Од тога доба ништа му није било милије од школе итд. Али му је најлепша она прича којој је назвао: „Учи се раду“. Ту се говори како је отац Перин често говорио: „Свака ствар треба да буде на своме месту“. Како је говорио, тако је и заповедао. Али се то било досадило Пери, па једном рече оцу: „А што ме, оче, мучиш за сваку ситницу2 Све једно је где ће ствари стајати, било овде или тамо. „Отац му рече да ради како зна. Петар је тако и радио, али је та Петрова аљкавост довела дотлејда им се због тога умало није десила велика штета, а ево како: крава је ноћу зарикала у штали. Отац се уплашио и потрчао вратима. Али није могао да нађе кључ од штале. Петар није знао где га оставио. Крава је све више рикала у штали, а отац је све више тутњио око штале. Најзад је разбио врата и једва спасао краву, која се била утегла конопцем. „још само да није било секире, да разбијем врата, крава би се удавила у конопцу и тако би остали без краве само зато, што ти ниси хтео да остављаш сваку ствар на своје место“, рече отац Петру. То. је и Петар увидео и казао оцу: „Од сад ћу то радити“. — У књизи има још и две песме, од којих једна о поврашку Српчића избеглица у завичај.

Књижница се JOB „Мали путници“ и ако је у њој само један „Мали путник“, те би јој се за друго издање могло наћи

лепше, подесније име, Иначе је књига лепа и подесна наро-

чито за децу од десете године на више, јер најбоље одговара схватању тога доба. С тога је препоручујемо за поклоне ђацима и ваљаној деци.

Приповетке за девојчице и дечаке. С руског превела Косара Цветковићева. Издање Рајковића и Ћуковића. Београд.

То је књига скупљених приповедака најбољих руских писаца: А. П. Чехова, И. С. Тургењева, Н. В. Данченка, А. Куприна и др. које је вредна г-ђица Цветковићева превела.

Руски су припокведачи заиста најбсљи приповедачи. Они то јесу и остају. То се и из ових приповедака види. Узмите

«књигу и читајте. Видећеге да је нећете оставити док је не про-

читате, и то све само због оног живог, пластичног и психоŠ 5*