Učitelj

Краћи прикази 353

1816 г., до свога престанка, у толико је интересантно читати и податке о првим учитељима у томе заводу. Писац ове књижице, и сам некадашњи наставник и сарадник тог завода, имао је прилике да види својим очима све добре стране овог нашег првог модерног васпитног завода у правом смислу а и тешко ће с којима се је управа завода и њен оснивач и добротвор др. Циман имао да бори у оно време. И, право је чудо управо то је могао само- један Енглез да поднесе — да поред свих материјалних и моралних и физичких жртава, које је он чинио ради спаса Српске деце, да га вређају и сумњиче они кругови који су требали да му укажу највећу захвалност и признање јер је он у овоме случају замењивао Државу Српску. Нека је хвала господину Миодраговићу што је овом књижицом одао, хвалу и признање и великом и племенитом народу Енглеском за доброчинства, који је вазда указивао народу Српском, и доктору Циману који није пожалио труда да остави свој угодан живот у својој културној домовини и да га посвети мучном послу избављања сиротиње из највеће беде. А тако исто нек му је хвала што је одао признање и првим управницима и наставницима, покојницима др. Ник. Петровићу, Миленку Марковићу Љуби Миладиновићу о чијем животу је изнео лепих података. Мих. М. Станојевић.

ж

Молитве на језеру написао епископ охридски Николај Велимировић, издање Библиотеке Савремених Религиовно-мо-, ралних Питања књ. 4 и 5. Београд — 1922 год. стр. 149.

Француска револуција износила је као идеал политичку слободу. Ова машташе на тим срећним тренутком када ће престати аутократија Луја ХМ и када сваки грађанин може бити слободан. Покрети у Х!Х веку пошли су корак даље, политичка слобода беше извојевана, али једном слободном бићу потребно је осигурати егзистенцију, због тога Х1Х изнесе. нов идеал: како да се материјално осигура политички слободан човек, који има право гласа. Разни су начини опробани за достижење овога циља, једно је социјализам, који је тежио социјализацији средстава за производњу и друго је комунизам, који је стао на гледиште да треба избрисати приватну својину. и прболем је решен. Русија је била поприште где се одигра-.