Učitelj

436 Учитељ =

за учитеља Станка, који је био добио учитељско место ту, где је Смиља живела. | Смиља је постала и мајка, добила је сина Ранка, и онда "се у књизи описује неговање и васпитање Ранково, да би се "представило правилно и савремено неговање и васпитање деце. У седамнаестој глави говори се о женском васпитању, "јер је Смиља добила и једно женско дете — Зорицу — те се у тој глави јасно излаже како треба васпитавати женску децу. По предмету који расправља књига г. Миодраговићева, -личи на Русовљевог Емила или на „Писма једне матере о васпитању свога сина“, од Бемеа, која је на српски превео пок. "Окановић, само што је у обради потпуно оригинална и ствари расправља на начин врло подесан и лако схватљив за наше за наше просечне жене из народа, којима је, без сумње и намењена. Скрећемо пажњу колегама, да је могу препоручити као ваљаву ствар за читање одраслима, нарочито мајкама и оце"вима, као и да је набаве за школске књижнице.

Странице из практичне педагогике, од Луи Десена, "школског надзорника. С M MOTO превео Ст, oo професор. Крагујевац

Сам писац ове књиге, школски надзорник Десен, вели, да "његова књига није самостално дело из практичне педагогике, „јер таквих дела има у изобиљу и има их одличних“, већ збирка запажања о школском животу и животу учитеља, прикупљаних из дана у дан од човека од заната, који их је допунило саветима што су му изгледали најзгоднији за те прилике.

У књизи се говори о образовању учитеља, о општим вас-

питним и наставним начелима, о градиву наставног програма и учитељевом ван школском раду. Нарочито је трећи део ове

књиге: Градиво наставног програма, од вредности за наше "учитеље и школе, Ту се износе важније напомене и упуства

из самог рада. У ; Ова практична збирка, коју је г. Зафировић лепо изабрао

и превео, може добро послужити за рад учитељима, нарочито онима који тек ступају у службу, јер помаже да се разуме и. заволи учитељски позив и да се задобије искуство за школски · и ваншколски рад. С тога је препоручујемо друговима, да је “од преводиоца набаве за своје и школске књижнице. , Вуј. Петковић.