Učitelj

Песихоаналитичка метода 451

роки и једнобројни. Јесу ли пак афективна расположења флуктуална, експозивна и силна, природно је да ће овоме одговорити и синтетички тонови, комплекси, психичких садржаја у опште, Садржаји једнога комплекса у толико ће јаче одуларати од садржаја другог у атракционом погледу, у колико је њихов општи афективни тон хетерогенији. Асимилација дакле психичких елемената зависиће битно од овог емоционалног пратиоца њиховог.

С овим долазимо на моменат, с којим смо се донекле горе позабавили, и на коме психоанализа управо и базира своју методу. То је моменат потискивања психичких комплекса из свести и онемогућавања да се они могу понова оживети у овој. Како'је за уздизање психичких садржаја у свести од пресудног значаја афективни тон актуелног психичког комплекса, " т. |. комплекса којим је свест у дотичном моменту абсорбована, то ће известан доживљај или известан комплекс моћи бити с овим асимилован само у случају, ако од овога у афективном погледу битно не одудара. Комплекси, чији афективни пратиоци од комплекса ја абнормално диферирају, потискују се из свести у подсвесну зону, где остају све дотле, док се основно расположење, афективитет, личности битно не измени и онима не приближи. Као последица међутим овог потискивања извесних психичких садржаја из свести у подсвесну зону јавља се једини даљи моменат. Има ли потиснути садржај за пратиоца емоцију јаког интензитета, т. ј. сувише јак афекат, а ја се дотичне личности битно измени (што је особито случај у сексуалном или опште моралном погледу), те њиме предоминира једно битно друкчије афективно расположење и морално схватање, онда се сад ова емоционална тенденција свести, која је, наравно, услед превелике сањалачке сентименталности оваквих личности, још већма потенцирана, иставља као за· прека („резистенција“), која асимилацију емоционално хетерогенога комплекса с комплексом ја, а с њиме и његову репро“ дукцију, онемогућује.)

Како је пак комплекс трајно потиснут из свести у подсвесну зону, потиснут је с њим и његов пратилац, афект. Абнормално јаки афекти међутим представљају једну компри-

1) Упор ]. Јипе, гиг ВезНштипг дез рзусћоапа зсћеп Weiderstandes, luug's Psychologische Абћапашреп, Ва. 15.381.