Učitelj

Књижевни преглед 701

кињем и женскињем. И човек и жена се морају уздизати ка оном што је идеално.

Трећи чланак је утицај алкохола на полно расположење човека. Алкохол убија и душу и тело онога који га употребљује, и то прво душу, па онда тело. То он чини у сваком погледу па и у сексуалном погледу. Пијан човек губи свесност моралних правила и поштења и постаје несносан насртљив нарочито у женском друштву, јер је неспособан да изводи правилне закључке. Једини правац у раду даје му тада увећани полни нагон, који га најчешће доводи дотле, да буде избачен из друштва као стока или да пада у веће погрешке.

Још горе последице производи алкохол код жене, јер се она под утицајем алкохола сурвава. Препредени сатири знају за ову слабост женину и не престају да је искористе по журовима, славама, рођенданима, у позоришту, у ложи и бифеу за време паузе и т. д. кад свима средствима а нарочито ал-' кохолом гледају да распале полну страст жене и да ову ставе у мању отпорност према њиховим насртајима. Писац устаје противу употребе алкохола с тога, и многобројним доказима то образложава.

Четврти одељак ове књижице је о недостатку осећања чистог у полном животу, у ком се одељку износи, да је недостатак полне чистоће велики и ако се иначе у погледу чистоће доста измакло. И баш та појава, недостатак полне чистоће, и јесте, вели нисац, узрок што се мушкарци не устежу да иду јавним женскима, које су сметлишта нечистоће, јер кад би имали осећања чистоће, никад у такву нечистоћу не би ОТИШЛИ. | |

Најзад, у петом одељку, говори се о сексуалном васпи_ тању. До скора а и дан дањи се крије од омладине свако дело из полне области човечијег живота. Тек у последње време почиње се друкчије гледати на ту ствар и да омладину треба у том погледу васпитивати као и у другом погледу.

_ Пошто је изнео разлоге за полно васпитање, писац излаже кад оно треба да почне, па вели да је противан сваком утврђивању времена, јер секс постоји првог дана рођења, те и први покушаји сексуалног васпитања морају почети од роЂења — телесном негом и протезати се целога живота. То