Učitelj

Књижевни преглед 703

Ја сам је прочитао и допала ми се, а допала ми се наречито с тога, што даје основу за школски и васпитачки рад. Нама учитељима је нарочито потребна таква психологија. Издавачка књижара Геце Кона била је сретна, да изда једну овако лепу књигу. Преводиоцу бих замерио само једно: зашто није превео и оне стихове и изразе, који се наводе као примери. И ако не у сгихове, јер је то тешко, ипак је могао превести их и објаснити. Ипак, њих нема много и не ометају разумевање ове иначе јасне психологије, и ја је препоручујем наставвицима основних школа, а и ученицима учитељских школа који се, знам врло добро, њул- без штампане психологије.

Вујица Петковић, учитељ.

НРАЋИ ПРИНАЗИ

Рг. Т. Х. Рихтер. Педагошки Одломци о Васпитању, златна књига за родитеље и васпитаче, превео Јов. П. Милијевић, учитељ. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића, Веоград.

Јова П. Милијевић, учитељ из Београда, један од наших вредних школских радника, који нам је до сада дао „Робин- | зона“, „Гуливера“, који је спремио „Чика Томину колибу“ и по разним часописима изнео доста лепих чланака о васпитању, дао нам је сада у преводу са шведског дела Dr. 7. X. Ришера: „Педагошки Одломци о Васпитању“. Умешан да про"нађе добре ствари у страној литератури он се не задовољава само да их прочита, већ да их у преводу достави и осталима, који се њима могу интересовати.

Порекло поменутог дела је у Холандији, где је имало великог успеха. Из Холандије је са оригинала преведено на. дански, немачки и шведски и са шведског на српски. Свуда је наишло на оправдано признање и допадање, јер је заиста права ризница за свакога васпитача. Написано је лаким стилом и на популаран начин, да је добродошло не само стручним васпитачима, већ и свима онима, који немају времена ни могућности да се позабаве дубљим педагошким студијама. У њему се на веома