Učitelj

708 Учитељ

Pedagogickće Rozhledy vidavoji československa obec učiчејзка а dedi ctvi Kowenskeho i Praze. Glavni redaktor Otakar Кадпег У Ргаге 1923, Цена 50 КС. за нечланове.

Napredak. Naučno ped. smotra. Zagreb. God. cena 180 kr.

Popotnik ped. časopis, Ljubljana, cena 20 din. god.

Pokret izlazi u Splitu,

Učiteliski Tovariš Ljubljana,

НЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШНЕ

Преглед Етике и метафизике. — Под овим насловом ће првога децембра ове године почети да да излази први југословенски стручни часопис за философске науке под уредвиштвом Д-р Душана Недељковића у Скопљу.

Три у главном потребе га покрећу и њиме треба да буду задовољене. Потреба читалаца да разбацане по литерарним

часописима чланке из философије нађу скупљене. Потреба да

" многе различите и често противничке философске струје на словенском југу добију најзад свој орган и место додира, борбе,

развијања. Потреба нашег интелектуалног света да се једним.

гласилом држи у току идејних покрета у Европи, Америци, Азији. — Са обзиром на ове потребе часопис ће се отворити философима и читаоцима који се баве философијом својим, у главном, трима рубрикама: 1. — оригинални чланци са поља евију философских дисциплина; 2. — критика и полемика: 3.преглед философских дела која се код нас иу свету. пишу, преглед философских часописа, библиографија. — Да би се задовољила једна не мање значајна потреба од првих трију, сваки чланак ће на своме крају бити резимиран на француском језику и све ренцезије о философским књигама писаним на српском, хрватском и словеначком језику биће штампане и на француском, те ће философска мисао са словенског југа ступити у целости својој у додир са безбројним философским покретима и струјама савременог културног човечанства и стицати критику и искуства у њима.

Преглед ће бити формата великог !1 осјауо и бити тискан на—8 штампаних табака (80—126 стр.) збијеног текста.