Učitelj

Књижевни белешке 709:

Излазиће тромесечно и стајаће за Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца годишње 60 дин. полугодишње 30 дин. тромесечно 20 дин.; за иностранство годишње 30 фр. франака. Скупљачима претплате 109.

*

Изашла је из штампе нова књига Пчеларство, коју је написао наш друг Јов. П. Јовановић. Овај спис наградила је Српска Краљевска Академија Наука из фонда Павла Вуковића са 11.000 динара, а књига је изашла у издању Српског Пчеларског Друштва.

Књига износи 6'/, штампаних табака већега формата на финој хартији са 45 слика у тексту. Стаје 10 динара. Добија се код Српског Пчеларског Друштва у Београду и код учитељске Књижаре у Београду.

Министар Просвете одлуком својом О. П. Бр. 21.522. од 11. маја ов. год. препоручио је ову књигу за ђачку и школске књижнице и за народне књижнице и читаонице.

*

Пре кратког времена изашла је књига:

Педагошки одломци злашна књига за родитеље и васнитаче од Д-р Т. Х. Ришера. Са Шведског превео Јован П. Милијевић учитељ. Књига износи око 9 табака средње осмине и стаје 10 дин.

Може се добити код издавачке књижаре: Рајковић и Ћуковића или преко преводиоца у Београду. |

Опширнији приказ доносимо у овој свесци „Учитеља“.

=

један нови уџбеник ва основну наставу. Још 1914. године израдио сам био нови уџбеник за народну историју у основним школама, који је на конкурсу био примљен да уџбеник државнога издања био најпогоднији по оцени Глав. Просветнога Савета, али услед ратних прилика овај уџбеник није могао бити оштампан пре рата. |

Пошто су после рата знатно измењене наше национадне и државне прилике то сам овај уџбеник прерадио из основа старајући се при-томе да овај нови уџбеник буде израђен тако да у пуној мери одговара новим државним и националним приликама.