Učitelj

(О уџбеницима у основној школи 649

идемо и још даље па кажемо: добар наставник, добра настава, трајан и васпитни утицај баш и искључују уџбеник, који само може да потпомогне вербализам, а никако да усаврши логичко мишљење, и друго, да ли се деца могу ослонити само на живу реч наставникову2г Наш је одговор такође потврдан.

Могао би неко ко је необавештен (нарочито родитељи) запитати: „па како ће учитељ да ради без књиге и како ће то што је предавано деца да научер»“ Али ту постоји један одлучан и јасан одговор: уџбеник је сам наставник, а деца у школи сама пишу уџбеник за оно шшо им треба и онолико колико им треба.

Млад учитељски кандидат још у стручној школи задобија знања у ком је смислу наставни план нарочито подешен. Све оно са чиме ће се он у наставничком послу доцније сусретати, дато му је. Чак се и на избор наставног градива пази, Мада би се 6 целисходност наставног плана и програма за учитељске школе могло и са мало прекора писати, ипак они оспособљавају иладог кандидата толико, да када и први пут ступи пред децу, представља велики ауторитет. У осталом школа и не даје никоме све знање, она је доста учинила ако је младе кандидате упутила правим путем, а на њима је да доцније запрегну све своје силе и да раде на усавршавању даље. Сваки од њих мора имати солидну школску библиотеку и од ње чинити врло честу и ревносну употребу.

О томе како деца израђују за себе уџбеник, не мислим да пишем, јер то је толико познато питање школским радницима у почетној настави, да би било сувишно и овде га се дотицати. Могло би се рећи само ради оних, који га не познају, да ту баш и лежи прави смисао настављања у основној школи, да деца сама и напишу оно што су слушањем научила, ·

Ну и поред све повике на уџбенике у основној школи. · ми се не можемо апсолуно изјаснити противу свију њих. Има на које се досадањи приговори не могу односити. На пример читанка. То је књига, или назовимо је уџбеник, која знатно омогућава успех учитељу и врло згодно служи те се на њој деца вежбају у читању. Она је уџбеник за све и то једини (и поред супротног мишљења [једне швајцарске учитељице и њених присталица и чији разлози противу читанке као уџбе- · ника најзад за њену домовину и могу имати донекле свога

Учитељ ; И