Učitelj

Јединствена обучна основа за основне школе 23

стао чувар националне традиције, што се најбоље види у великој борби за народни језик у цркви, напосе у борби за тако звану глаголицу. А са сјевера немачки протестантизам служио је једнако нашем националним просвјећивању, што видимо у раду славнога Приможа Трубара и по раду Стјепана Конзула Истранина и Антуна Далматина, па по раду Јурија Зринскога, који нам дају прве штампарије и прве књиге за елементарно народно образовање. Свети Сава национализује источну цркву, ставља религијски моменат у службу национализма, ствара тиме једну јаку полугу за борбу и напредак народни, који се осјећа снажно још и у данашње дане, а то су све необориви докази, да су сви спољашњи утјецаји, који у прошлости стварају диференције у нашем националном животу, посвема и потпуно у власти нама свима заједничке националне снаге, а то' нас упућује, да тако мора да буде и у будућности, да је то једини правилан пут у народном просвећивању.

Стоји једна сигурна и необорива истина, да у сваком нашем просвјетном настојању ваља јачати основну, нама свима заједничку националну снагу, да треба издизати на првоме мјесту све оно наше, што је заједничко и Србину и Хрвату и Словенцу поради тога, да се сви спољашњи утјецаји, све диференције, да се све случајности могу до краја национализовати, да може све оно, што нам даје опћа човечанска култура постати право наше народно добро.

Да наша основна народна просвјета може да буде уистину наше културно народно добро и да буде подобна за стварање чистих народних културних добара, треба она безувјетно у својој организацији да пође са стајалишта, што га одређује напријед изложено схваћање. Њена организација треба управо ту елементарну националну снагу да репрезентира, па да својим дјеловањем такву снагу даље дотјерује, подиже и њоме равна. Све њене установе треба да су продукти те снаге и све њезине установе треба да је занављају и на видик износе, како би јој се осигурала прва и одлична ријеч у нашем културном животу и раду. Буде ли она тако организована, питање диференција у нашем народном животу ријешено је само по себи и не треба нам о њима никакву посебну скрб водити. Оне ће нестајати с попришта нашега јавног живота и тијеком времена прилагођивати се духу читавога нашег народа; оне He he