Učitelj

2

Иван Филиповић 9

После пораза Аустријског Ha Koniggratz-y HacTao је потпун обрт у политици Аустријској, Погодбом између Аустрије и Угарске створено 'је ново стање које је повукло за собом и разне легислативе, 1869 године обнародован би школски државни закон на основу кога и поједине покрајине имађаху посебним својим законодавствима да уређују школе, На тај начин започе се на подручју Хрватскога школства радити у сваком правцу, чему је много допринео учитељски покрет, који су вифенији тадашњи Хрватски учитељи, на челу са Иваном Филиповићем, повели. Они су својим радом припремили земљиште закону од 1874. г, донесеном за време бановања Ивана Мажургвића. }

Њиховим је утицајем и школска књижевност коракнула аи у унуграшњем уређењу народи школа имали су знатна удела.

Рад Филиповићев на стручној педагошкој књижевности може се узети још да отпочиње 1851. године, када изађе на свет његова „Словничка Читанка,“ коју је издало Бечко Министарсво Просвете, Одмах после тога су изашле и његове „Педатошке искрице.“ Године 1858. изађе његов „Управник за почешницу и прву словничку читанку,

Од 1859. Филиповић постаје главни сарадник „Напрешка“ који беше покренуо Скендер Фабковић са Љ. Модцом, и Вукићевог „Школског Листа“ у Сомбору, у коме је доста чланака написао.

Поред његовог рада на читанкама и др. школским уџбеницима, стварања основе за пучке школе и разних упустава, поменућемо ове његове главније списе: „Бечке педагогијске слике“ (1870) „Устав за пучке школе у Троједној Краљевини.“ „Кратка повјест књижевности Хрватске и Српске за грађ. и дев. школе“ (1875) „Нови рјечник Хрвашскога пи Немачког језика“ (1875). и т. д. а 1872 год. издавао је и уређивао педагошки часопис „Просвјета“, намењен школи и дому.

„Просвјета“ је излазила сваке среде и доносила сваког месеца посебан прилог“: „Вјесник педагогијске књижевности и равних учила“.

Од 1883 г. Филиповић је уређивао редовно „књижевну Смотшру“, која је изилазила уз „Напредак“.

То би био у кратким цртама његов књижевно педагошки рад, А сад ћемо прећи на његов најглавнији рад: рад на бу-

: