Učitelj

48 _ Учитељ

Овде треба да нешто напоменемо. Код нас се до данас појам домовине узима на два начина. Једни држе, како сам и ја напоменуо, да је за нас идентичан појам државе и домовине, док други напомињу ширу и ужу домовину. Под ужом домовином разумију покрајину према досадашњем политичком уређењу, а под широм домовином мисли се држава. Ми стојимо данас на стајалишту, да смо један народ, а један народ има само једну демовину. Кад бисмо могли да прихватимо мишљење, да смо три етничке јединице, које чине једну етичку јединицу вишега реда, снца би можда и била на мјесту по: дјела у ужу и ширу домовину, али дск смо увјерени, да смо една етничка јединица, једва цјелина несамо држава, несамо по заједничким интересима, него и по крви, дакле и по пои"роди, дотле можемо, да говоримо само о једној домовиви, Долазимо још у већу неприлику, ако помислимо, да наша народна основна школа, треба да националним предметима буди код ученика љубав према домовини. Како ћемо развијајући то чувство направити разлику, ако га управљамо према ужој и према широј домовини. Кад развијамо једну љубав према "народу, који је један, како можемо да развијамо двије љубави с обзиром на онај териториј, на ком тај народ живи»

Полазећи са стајалишта, да: имадемо један народ и јелну домовину, треба да установимо овај ред за предузимање геотеографске грађе у нашим народним основним школама:

На најнижем ступњу треба с ученицима обрадити у годину дана завичај. Под завичајем разумијемо онај дио земље, који се може прегледати с једнога повишег мјеста и који обично чини једну природно-географску цјелину.

У даља два годишта обрадила би се читава наша домовина према начелима, која ћу касније изнијети, а напокон у посљедњим годиштима обрадио би се географски остали свијет, "и то предузимајући поједине државе према тому, у каквој су вези с нашим народом с обзиром на рад, измјену природних и индустријских производа, па онда с обзиром на етнографску сродност, и културну узајамност. Укратко речено тако, да наш ученик замијети јасно, како опстоји и једна опћена заједница, коју називамо човјечанство. j

Ова нам опћена педјела географске грађе приказује три "етапе, које треба да прође наш ученик у свом образовању. У