Učitelj

Uzroci urođenih defekt· psihoza 177

D-r Teodor Cien. |

Uzroci urođenih defekt-psihoza

— Nastavak c.) Infekcijozno opterećenje.

U infekcijoznom opterećenju stoji s//f{/isfičćo na prvom mjestu. Vassermannovom metodom našao je Kimer kod imbecilne djece 9,69% sifilističko opterećenje; Rehm 6,76/0, Lippmann 13,29/6; Afwood 14,7"/., Dean 15,4%5, a Raviart 31".

Hereditarni sifilis: može na vrlo različite načine da bude uzročnikom urođenoga slaboumlja. Sifilis može na pr. u mozgu da izazove: |

1. Tercijarno sifilističke,

2. Parasifilističke i

3. Nespecifičke disfrofičke procese.

Tercijarno-sifilistički procesi su od česti vaskularni (žilini), od česti gumozni, a od česti encefalomeningitički. Oni nastaju пероsrednim djelovanjem sifilistiškog uzročnika, t. |. Spirochaete pallida.

Parasifilistički procesi nastaju indirektnim djelovanjem Spirochaete., Obično se misli, da njihovi toksini djeluju na živčane elemente. Dok su tercijarno-siflistički procesi vrlo često uzroci hereditarno-sifilističkog imbeciliteta, nije to još utvrđeno za parasifilisličke procese. Ovi poslijednji često vode do | zv.infanШпе Dementia paralytica (paralitička tupost), koja se već sVOjom pojavom u kasnijem djetinistvu razlikuje od imbecilitela. Pojedini slučajevi imbeciliteta, koji se od česti pokazuju kao zapreka razvoju mozga, od česti opet počivaju na kronično·zapa· ljivim procesima, mogu ipak da budu parasililistički.

Kod nmespecifičnih distrofičkih procesa radi se o razvojnim poremećenjima тооа nmespecifično sifilistfičkog karaktera, koja treba svesti na poremećenja ishrane, koja su nastala uslijed sifilističke infekcije. Ovi procesi igraju vrlo važnu ulogu kod postojanja imbeciliteta. Vasermanova je reakcija ovde često megativna.

Spirochete konstatovane su u krvi i u oboljeloj možđanskoj supstanci. |

Etijološko značenje Peredifarne fuberkuloze vrlo |e pri{eporno. Piper ie u 23" svojih slučajeva našao tuberkulozu u ascendenciji; Poffs u 30%, Langdon Down u 31", a Kerlin nam u svojoj statistici iznosi čak 56'% tubrkuloze kod ascendenata (roditelja

Учитељ >