Učitelj

190 | Учитељ

кретом. Сама прича, дакле, изискује да учитељ изговори дотични глас и да изврши нарочити покрет, који је с тим гласом у вези. То исто захтева се да изведу и ученици.

Ова је метода неопходна за рад са глувонемом децом, 'jep се при раду са њима чистом гласу који се добија преко чула слуха, мора дати нека садржина која се добија преко чула вида, а та је садржина — покрет. За рад, пак, са нормалном децом ова је метода излишна, јер се појам о гласу може дати и без мимичких покрета. Поступак по овој методи извештачен је, јер једно душевно стање, на основу кога се у причи позављује усклик, обично изазива усклик састављен из више гласова, а не из појединачног гласа и наставник долази у положај, да везује глас и покрет, који иначе у обичном говору и животу немају никакве везе. Употреба покрета и прича, нема „сумње, интересеваће децу, али то не значи да ће их заинтересовати и за саме гласове. Напротив, може се десити, да деца скрену већу пажњу на покрет и причу него на глас, пошто су деца по својој природи склона мајмунисању. Уместо свега "тога, ако се буду деци, при почетном читању, давали појмови на прост и лак начин, само сазнање нечега што она дотада "нису знала, изазива толико интересовање, да је непотребно друго што употребљавати ради буђења "интересовања. Према томе, од целокупног поступка по овој методи нема се шта одвојити, што би се као корисно могло примити.

= Наставићз се —

УБ. С. Којић — Београд. Из школског рада.

Таблица множења и дељења.

Свима наставницима основних и средњих школа позната де истина: да је, код огромне већине наставника, од свију наставних предмета, успех из рачуна, релашивно, најслабији; а у самом пак рачуну, код већине наставника, најслабије је обраФена тако звана таблица множења и дељења. Она је тако лоше обрађена, да се може рећи: е је она неко пасторче у рачунској настави; а она је због своје тешкоће, заиста и омрзнута као пасторче, и код наставника и код ученика. У овоме су „сагласни сви наставници. -

у j пи ба ера ава ва а