Učitelj

Књижевне белешке 221

Propram mu je raditi na zbližavanju i popravljaniu doma i škole, kao i na opče prosvjetnom dizanju našega naroda u svim manifestacijama kulture i morala. |

„Dom i Škola“ će organizirati prosvietan rad i prosvjetne radnike u domovini, da se sa diletaniskog, pojedinačnog i sporadičkog rada na području naše pučke prosvjete pređe na općenit i sistematičan rad.

„Dom i Škola“ će pratiti i potpomagati sav rad na općoj prosvjeti u našem narodu, ta ga pribirati i bilježiti fako, da će „Dom i Škola“ biti jedini list te vrste u nas, te ne će konkurirati nijednom prosvjetnom listu, nego će ih — šta više krepko podupirati i raširivati svojom propagandom u narodu.

Š =

Књига о детету. Г. Др М. Ђ. Поповић, упутио је овај позив за сарадњу свим школским радницима и испитивачима дечјег живота о његовој књизи о детету, коју намерава издати.

„Велико интересовање које је последњих деценија, а нарочито за време, и после рата, почело да се указује детету, захватило је, и ако доста слабо. и наше редове. |

Интересовање је поникло у редовима јавних радника и. приватне иницијативе, која је покушала да запнтересује и стави и држави једну нову дужност, старање о деци: систематско збрињавање и у исто доба широку заштиту детета и подизање будућих поколења.

Али покушај није потпуно успео. Оно што је започето у првом одушевљању, све више малаксава, и све се гише редуцира у границе обичног бирократизма, јер данашње наше уреbebe још је врло далеко да може спроводити ма какву рационалну социјалну политику, и због свога склопа и општег неразумевања такве политике, а друго, због недостатка спремних сарадника.

За то први корак који треба учинити да би се покренуо иотерес у опште за све соцнјалне проблеме, па и дечје питање, у томе је, да се та питања свестрано итемељно проуче. Проучавање ће нас довести до сазнања многих важних чињеница, и тек на основи њих можемо израђивати и цео план рада и добити спремне сараднике, а у исто доба довољно популарисати ово важно питање, јер док и широки слојеви не буду њиме заинтересовани, успеха ве може бити.

Бавећи се дужи низ година дечјим питањем и практично и теоријски, и сарађујући на њему и у приватним и у државним установама, желим да и у погледу његовог проучавања дам свој прилог на тај начин, што ћу. сва своја досадашња