Učitelj

220 Учитељ

Има нешто што врло снажно проверава кроз целу књигу то је поука младима: умети сносшти живот. А онај који уме сносити живот, тај ће га умети и поправити. Христово еванђеље треба да служи као морални контрас сваком човеку и то је у ствари права школа живота, коју је Христос поставио још пре 200 година човечанству.

Друго што такође заслужује нарочиту пажњу то је популарисање педагогије скоро кроз целу књигу. Само тога ради на једном месту у последњем одељку писац се зауставља па каже: „Ми смо више учинили за популарисање хигијене и пољопривреде у народу него ли за науку о васпитању. Сељак одавно већ, зна шта значе речи: хигијена, алкохол, карбол, вештачко ђубре, пољопривредна индустрија, хемијска технологија, и т. д. док реч педагогија не знају ни средње школовани људи“.

Књига је подељена на 6 одељака, од којих сваки а кроз један занимљив дијалог третира по неколико животних питања до ситница. И ако сав живот и све појединости живота нису исцрпљене овом књигом, писац је ипак успео да једном повећом кашиком захвати из копва живота и покаже читаоцима на који начин се живот може удесно сношљивијим и пријатнијим,

Препоручујемо је. М.

НЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШНЕ.

Учитељски Календар. Учитељски Календар, који издаје Удружење Југословенских учитеља дат је у штампу и биће готов до 15, децембра. Календар је врло обилан, разноврсном садржином и украшен многобројним илустрацијама. Техничка. израда ће бити врло добра. Цена му је спуштена на 15 дин, "Са поруџбином треба похитати јер ће продајна цена доцније бити 20: динара.

%

Dom i škola. G. Stjepan Dobrenić rav. učiteli u Šidu nameran je izdavati prosvetno porodični list: „Dom i Škola“. List “će izaziti svakog l. i 15. u mjesecu, a godišnja ти је pretplata – 50 Din, za pola i četvrt godine s razmjerno.