Učitelj

Књижевне белешке 223

Грађанска права и дужности. Г. Јов. С. Јовановић, управ. учит. школе у Алексинцу дао је књигу у штампу Графанска права и дужности, за ученике стручних и сред. школа.

Књига ће кмати ове одељке: 1. Општа знања. П. Право и морал. 11. Право и држава. У. Држава. Поставак и органузација државе. Елементи државе. Облици држава. У. Држава Краљегине Срба, Хрввта и Словенаца. Народна независност. Власт законодавна и извршна. Народна Скупштина, Краљ, Министри, Парламентарна влада. М!. Управна организација, средишна и месна. Подела територије С. Х. С. на области, округе, срезове, општине. Велики жупан, окружни начелник, срески поглавар, председник општине. Обласни, срески и општ, одбор. МП Лична права југословенских грађана. Равноправност, слобода лична, слобода савести и вере, рада, трговине и индустрије, удруживања и слобода штампе. УШ. Организација судска. Јавност судског поступка у грађанској парници.

Примирителни, првостепени, апелациони и касациони судови. Суд добрих људи. Министарство Правде. Судски помоћници, адвокати и поротници. Срески судови. Управни суд. Главна Контрола. Државни Савет. !Х. Порез. Х. Војна обавеза. Х!. Лично грађанско право. ХИ Сшварно грађанско право. Право својине. ХШ. Лично право и политичка економија О уговорима и обавезама, продаји и куповини, позајмици, настгњивању и закупници. Општи ток суђења. ХЈУ. 7рговачко право. Производња и богатство. Природа, рад и капитал. Послодавни и раденици. Уаутрашња и спољна трговина. Потрошња, богатство, луксуз. Штедње и штедионица, Потрошачка Задруга. Обезбеђење, Пензија. Друштва ва међубно помагање.

Књига ће изнети око десет штампаних табака и стајаће претплати 25 динара. Скупљачи ће добити 20 од сто рате ако прикупе десет или више претплатника. |

Претплату треба слати погписатом најдаље 30. дец. т. г,

Ова књига је веома потребна нашој омладини у добу кад се наше друштво развија у демократском правцу.

*

Г. Д-р Павле Чубровић, дао је у штампу дело „Основи психологије“. Ова психологија удешена је за школску "потребу, и за све оне, који желе, да у краћим и популарним потезима. упознају психички живот.

Дело ће изнети 14 табака средње осмине; цена му је 20. динара (слаће се само онима који се унапред претплате, или на доплату). Уисто време г. Чубровић, извештава да покреће;

*

#