Učitelj

Из нашег удружења 233

poslovnik za odseke in nai se орптејо idej o naši duhovni orga-– nizaciji, ki jih propagira „Popotnik“; okrajna učiteljska društva пај розуебјо у ftekoči sezoni temu vprašanju več pozornosti; poročevalce o društvenih zborovanjih pa prosim, da točno poročajo o predavanjih „Učit. Tov.“, in sicer prav na krafko: ime predavatelja, društvo, dan predavania, kraj i števili navzočih (na posebnem listu, hkrati z dopisom « o zborovanju) — zgolj v statistične svrhe.

ХРОНИНА Јубилеј Енглберта Гангла

вође словеначког учитељства.

12. новембра ове године навршило се педесет година од рођења узорног учитеља, плодног књижевника и познатог песника словеначког дела нашег народа, Енглберта Гангла. 10. новембра т. г. прославило је словеначко учитељство врло свечано педесето годишњицу његову. Уредништво „Учитељског Товариша“, гласила Повереништва у Љубљани, посветило је цео број свога листа јубалару, а и остали наши листови пропратили су у својим ступцима његов живот и рад. Уредништво „Учитеља“ сматра за пријатну дужност да и оно, са своје стране, манифестује своје поштовање према узорном нашем културном раднику и да у кратким цртама упозна своје читаоце са животом и радом Гангловим.

Енгелберт Гангл је рођен 12. новембра 1873.:г. у Метлики у Словеначкој, Школовао се најпре у родном крају свом, потом је походио гимназију у Новом Месту а потом учитељску школу у Љубљани од 1882—1892, године, 1900. године ступио је на Педагогијум у Бечу, кога је апсолвирао 1902. г.

Прво службено место било му је у Будањи, после кога је именован за помоћног учитеља 1 месне „деклишке“ школе у Љубљани. 1895. г. добио је дефинитиву. Од 1903. г, био је учитељ вежбаонице у Идрији.

Ослобођен војне обавезе у рату 1915—1918. год. наставио је службовање при учит,. школи у Трсту, где је остао све до ослобођења,