Učitelj

238 Учитељ

И за кратко време рада те дружине и на селима и на "славима и свадбама, омладина је певала наше дивне песме: „Ој Србијо“, „Ђурђев дане“ и јр, а допуњујући их деца из “OCH. школе, певањем песама научених у школи Такав његов рад и осталих учитеља у Прилипу и околини,није остао незапажен. Сви наши признати јавни радници, као: Г. г. Сава Урошевић, проф. Универзитета; Д-р Јован Цвијић, Јован Жујовић, ЖМих. Аврамовић, Воја Живановић, ђенерал и др., који су намерно, или службеним послом долазили у Прилип, проводили су по који часак у школи и међу просветним радницима. И сваки је од њих долазио из посећене школе веома задовољан радом и постигнутим успехом наших одушевљених и послу преданих учитеља. На жалост тај је плодни рад прекинут и "ометен кобном евакуацијом у јесен 1915. год.

И у том времену, пок, Новица, искоришћује свој положај "чиновника војне станице, те чини огромне услуге женама и деци чиновника на фронту; при евакуацији Прилипа помаже «свима чиновничким породицама, налазећи им подвозна средства за покрет, а нарочито породицама, чији су храниоци на фронту, После ослобђења остао је са службом и даље у Прилипу, ода, и под далеко тежим околностима од ранијих, настави рад плодан и користан за народ. Узимао је живо учешће у свима покретима хуманим, приватним и културним. Био је члан "среског одбора за помоћ невољнима у рату; секретар месне заштите деце, члан одбора за оснивање болнице, Учествовао де у оснивању и организацији професионалних удружења, кодима је задатак културно и економско подизање масе. Кроза све те установе утиче и на буђење националне свести и јачање _ жрађанске љубави према држави.

Као и у свима пословима, пок, Новица се и у политичком "покрету на југу јаче истакао од многих другова, те је прошлих избора био и посланички кандидат демократске странке. И да де успео да буде изабран, верујемо, чинио би част реду којему о професији припада.

Његова неуморна активност у пословима, под, готово сталним, неповољним околностима; његов и сувише бујни темпераменат, учинили су да његов, деликатног здравља, организам сагори. Павши у болесничку постељу још у месецу марту о. ћ.; по савету својих пријатеља, потражио је својој