Učitelj

Школа рада — Школа будућности 261

лост је, што се у већим варошима не може практички рад у школским баштама проширити. Једва се могу њим бавити ђаци највишег разреда. У нижим смо разредима морали прибећи вези цвећа у лонцима (саксијама), да бисмо искористили васпитну моћ културе биљака, где ми ову негу вршимо не само по разредима, него, уз помоћ вртарског друштва, дајемо многој деци лонце са цвећем, да их носе кући ради неге.

Преобраћање књишке школе у школу рада на области Физике и Хемије, заводећи ученичке научне лабераторије, чим смо и отпочели“) лакше је спровести, и у варошима и у селима уопште, а особито за дечаке. Ово може можда постати најпогодније поље за развитак школе рада.

Онако, како се данас предаје физика у свим Народним Школама и у знатно већем делу виших школа, то је прост посао памћења, а на тај начин губи она, као и све Природне Науке, своју главну васпитну вредност. Специфична вредност целокупне природњаке наставе, како Основних тако и Средњих Школа, налази се баш у методи рада, у методи проучавања испитивањем. Само кад ђак сам примењује ову методу, учи се да посматра, да упоређује да објективно расуђује и закључује, пажљиво да испитује, да самостално ради, да учи изразе, да се учи стрпљењу, брижљивости, раду, чистоти, и тако да окуси од свих радости научног истраживања, изналажења, који драже и мање даровите, на сва новија и новија напрезања. Оно пак, што пре свега чини лабараторијум у Народној Школи драгоњеним, а које још нико није искористио, то је што он даје необично плодно поље за заједнички рад већих ученичких група, где се могу и најразноличније даровити ученици сљубити у једнодушно следовање једној цељи. Нека ми је допуштено да наведем један пример: имам пред собом разред од 48 ученика. Ја ћу их поделити у групе: у 24 са по двојицом, или у 16 група са по тројицом, или у 12 група са по четири ученика — према самом задатку, или према броју једнаких апарата, који су на расположењу. Ту ће један ученик у групи преду-

#) Ове су лабораторије данас (1921) већ заведене у свим школама (у Минхену). Засад једну исту лабораторију употребљавају по три разреда; али наше тажње иду затим, да се установи уза сваки осми разред посебна лабораторија, где би онда могао вршити своје физикалне веџбе и УП разред. (Кершенштајнер, 1921).