Učitelj

јединствена обучна основа за основне школе 275

продуктима националнога рада читавога нашег народа. Творбе, које су изграђене у једноме дијелу нашега народа, постат ће својина свију и продуктивна народва снага развијат ће се са широке основице, која полази из свију подручја наше народне психе.

Хе

На једноме месту у свом разлагању споменуо сам да се у опћој човечанској култури опажају моменти сједињавања и концентрације, након којих слиједе онда моменти разилажења и деконцентрације. Моменти сједињавања никада у култури човјечанства не ишчезавају сасвим с попришта културнога рада. Они се увијек осјећају. |

Данашњи наш национални живот налази се у ери најјачега концентровања, тако снажан моменат сједињавања у животу наше народности није се ниједанпут доданас очитавао. Ми треба томе духу времена да послужимо спремно и читавом снагом, треба да тај срећни час докраја искористимо у свим подручјима културнога рада, а нарочито у основној народој просвјети и да тако створимо широку ијаку основицу идућим настојањима нашега народа. Што ће та основица бити шира то ће бити и чвршћа и само као таква имат ће за идућа времена и за идуће нараштаје прилике за многостручно и све"страно развијање с једнога јаког националнога жаришта. Што ми више снаге с различних страна нашега народа саберемо и учврстимо у томе жаришту, то ће бити јача и богатија наша народна мисао и виднија њена улога у културној продукцији човјечанства.

И читаво човјечанство у својим културнм настојањима изграђује овакво жариште, па ја мислим, да ми уједињујући наш народ, стапајући продукте различних културних сфера у једну складну цјелину, не служимо само нашем народу и Славенству, него и читавом човјечанству показујући, као различне творбе треба да нађу мјеста у једној опћој грађевини.

Из љубави према народу нашем и из љубави премх човјечанству пријеђимо од ријечи к дјелу утримо путове свјет-лијој будућности нашега у тешким борбама напаћенога нагрода. Плаћа бит ће нам мидијуни IBN откуцаја у срцима народних синова!..... |

35