Učitelj

216 Учитељ

D-r Teodor Cien.

Uzroci urođenih defekt-psihoza.

— Svršetak Postfetalna poremećenja hranjenja.

Ova poremećenja imaju veliku ulogu u pojavi imbeciliteta, a naročito ona specilična poremećenia hranidbe i izmjene štvari, koja su nazvana rachifis ili engleska bolest. Bolest je ta do danas još malo objašnjena. Utvrđeno je, da njen razvoj pomažu nepovoljne higijenske prilike: slaba hrana, nezdrav stam i t. d. Ona se ' redovno javlja prije pete godine života, a prvi joj se početci mogu opaziti u prvoj čelvrti prve godine. Bolest po svoj prilici nije nikada urođena. Rahitis naročito remeti rašćenje kosti. /osii su abnormalno текапе 1 vitke. Lubaniske kosti pokazuju izrazite abnormitete. Čeone i tjemenične kvrge obično jače strše. Čelo je široko, stiražnji dio glave je ravan (sploštena glava). Lubanja je više četverougaona nego okrugla (Caput quadratum). Tjemenac (fonticulus) široko iapi, a šavovi su prošireni. Takovi abnormiteti brzo su izazvali misao, da oni remete razvoi mozga. Pomna nas posmatranja ipak uče, da se samo u vrlo rijetkim slučajevima može abnormalni razvoj mozga svesti na takav ili drugi koji abnormalni razvoj lubanje. Brlo je sumnjivo i to, da rahitične promjene lubanje čisto mehanički remete cirkulaciju krvi i limfe u mozgu i time da izazivl.u poremećen razvoj mozga. Prije će biti, da su poremećenja u razvoju mozga i lubanje kod rahitisa koordinirane pojave, da rahitično poremećenje izmjene tvari direktno utječe na razvoj mozga.

Djetinja anemija (bljedobolia) igra vrlo neznatnu ulogu. Dr. Th. Ziehen ne može se sjetiti ni jednoga slučaja, gđe bi za imbecilitet mogao okriviti težu anemiju.

Teška općenita poremećenja hranenja, koja sretamo kod želudčanih i crijevnih katara dojenčadi, kadra su da vrlo Šštetnoutječu na razvoj djetinjeg mozga (i onda, ako ta poremećenia nisu sifilističkog porijekla), a time također dovesti do pojave detlekta inteligencijekkod diece.

Poremećenje t. zv. unutarnje sekcije.

Kako nas patološka fiziologija uči, vrlo je vjerojatno, da. postoje žlijezde, čiji se sekret izlučuje u krv, pa su te žlijezde od vrlo velike važnosti za izmjenu ftvari, izgradnju i ishranu izvjesnih. organa. U takovom slučaju govori se o „ипшогтјој sekrecijić