Učitelj

218 Учитељ

i jednostranom uzetosti). Nema sumnje dai piće piva u najranijoj mladosti može uroditi idijotijom Da lii alkoholički ekscesi matere ili dojilđje u periodu dojenja mogu imati otsudna značaja, da li dakle u takovim slučajevima dospijevaju u dojenče sa materinim mlijekom foksički djelujuće količine alkohola, kao da nije još utvrđeno. Ima slučajeva gdje je mati otprije bila pijanica, tu onda doista predleži toksično opterećenje, kojim se onda dovolino обја5njava nastali imbecilitet.

Da jednokratni, dakle ukupni alkoholički eksces, može da bude uzročnik imbeciliteta, nije još dokazano. Ali i ta mogučnost | nije još isključena, jer ie poznato, da poslije akutnog alkoholičkog: ekscesa u djetinjoj dobi može nastupiti krvotočno zapalenje tvrde mozgovne opne, uslijed kojega svakako može da nastupi teško. poremećenie u rasvoju mozga.

Hronične i akutne zarazne bolesti.

Između kroničnih infekcioznih bolesti ima sifilis najveće značenje po postanak imbecititeta, i to ne samo ћегеднагпо, песо га dijete već u prvim rodinama moše i sfeći (sililističke dojilje) i na taj će način zapatiti imbeciliteta.

Teški tifus ili teška dilterija u prvim đjetinjim godinama mogu poneked da trajno zaustavljaju razvoj mozga. U većini takovih. slučajeva, posmatranih poslije takovih akutnih infekcijoznih bolesti, nastao je imbecilitst indirektnim putem uslijed mjesnog oboljenja. mozga ili meningitisa (ponaiviše efoznog, vodniikavog).

Epilepsija i eklampsija.

Pošto epilepsija n kasnijoi dobi vrlo često povlači za sobom. slaboumlje (dementia epileptica), nije isključeno, da i u ranom djetinstvu nastala epilepsija može da bude uzrok slaboumlja. Iskustvo uči, da su epilepsija i slaboumlje u lakovim slučajevima koordinirani, t. i., da nam isti uzroci, s kojih nastaje epilepsiia, mogu protumačiti i postanak slaboumlja. · | Eklampsiju (nagli padavičasti grčevi) valja uvijek smatrati

samo kao simptom; ona je upravo kod imbeciliteta vrlo čest simptom kao uzrok bolesti ne dolazi u račun. To isto vrijedi i za i. ZV.. spasmoliliju ili grčevitu sklonost.