Učitelj

·xUzroci urođenih defekt psihoza 277

U te žlijezde spada naročito kotlačna žlijezđa, a možda i mozgovni privjesak (hypophysis cerebri), nadbubrežne žlijiezde pabubreščići, {glandulae suprarenares), prsna žlijezda (thymus), spolne žlijezde, sjemište (testis) i jajnik (ovarium). U razvoj mozga, te njegova ishrana, stoje pod uplivom takovih unuftarnjih sekrecija. Poremećenja takovih sekrecija mogu dovesti do,imbeciliteta ili njemu sličnih stanja.

Među tima oblicima imbeciliteta najvažniji je t. zv. firhogeti oblik, koji nastaje uslijed poremećenja funkcije kotlačne žlijezde. Odavno je već poznato, da ie u mnogima slučajevima teškoza imbeciliteta kotlačna žlijezda gušasto povećana. Te slučajeve karakteriše i potuljasti rast i naročite podbulosti kože (od česti lipomatosa ili usalovljenje, od česti myxoedem ili sluzasta nabujica) kao i drugi tjelesni simptoni. Ti slučajevi imbeciliteta nastupaju većim dijelom i endemički, t. |. u pojedinim izvjesnim krajevima trajno se i nerazmjerno mnogo javljaju, tako n. pr. u nekojim visokim ravnicama Alpa i Pireneja, u Francuskoj, u Rainskom Plalcu i t. d. Otud dakle slijedi, da ie u tima slučajevima oboljenje kotlačne žlijezde primarna bolest i da je tim oboljenjem izazvano neko otrovanju slično poremećenje izmjene tvari uzrok u jednu ruku patuljastom rastu, nabubrenosti kože i t. d., u druru ruku uzrok poremećenom razvoju mozga, a tim defektu inteligencije. Endemički oblik imbeciliteta nazvan je i Krefinizmom za razliku od sporadičnog kretinizma ili туапизпор тухдаета, koji se iavlja sporadički. Slabo razvijanje p/odi/me žlijezde (glandule geneticae) mogle bi po suđu Lasepye-a biti povod naročitoj vrsti imbeciliteta, nazvanog #ufanfilizam ili ioš bolje genitogeni infanfilizam. Pretilnost (Fettleibigkeit) i orijaški rast često su njegovi pratioci.

Prerani razvoj polnih žlijezda vrlo se rijetko opaža kod imbeciliteta. Da li je taj prerani razvoj tih žlijezda onda uzrok zaustavljanju razvoja mozga i time i imbeciliteta nije još utvrđeno.

Postfetaina trovanja.

U redu posifetalnih trovanja stoji na prvom mjestu /ronično trovanje alkoholom. Mnoga su djeca obolila na najtežim oblicima idijotije, jer su im majke ili dadilje, da ih „ušutkaju“ od plača, lijevale u mlijeko rakiju. Boarueville opisuje jedan slučaj, gđe je 4-godišnji unuk u krčmi svoga djeda ispijao iz čaša ostatke iza gosti, pa se poslije tih ekscesa dopatio slaboumnosti (s padavicom