Učitelj

280 Учитељ.

internus), dakle sa proširenjem mozgovne КИјее 1 абпогта по velikim sabiranjem tekućine u пјој. Te upale priječe normalan razvoj mozga, uslijed čega nastaje sad jači, sad slabiji imbecilitet. Naičešći su uzroci akutne infekciozne bolesti i ozlijede glave, dakle dva etijološka momenta, koji na različite načine vode do slaboumnosti. Jaki su uzroci imbecilitetu i ognojenja u susjedstvu lubaniske čaure, n. pr. gnojasto zapaljenie uha.

Za postaoak slaboumnosti etijološki su također važna i A/rOnična serozna zapalenja mekane mozgovne opne u vezi sa Кготспот vodoglavosti.

Kao naročiti etijološki momenat valja istaći ona zapalenjia mekane mozgovne opne, koja potječu već prije poroda, dakle intrauterno. Mnoge činjenice govore za to, da su tu iutrauterni procesi kronični. Vrlo često je oblik zapalenia vezan sa encefalitičkim procesima. dijelom sekundarno, dijelom primarno, tako, da se tu mora govoriti o intarauternom zapaleniu mozgovne opne. Uzroci tih intrauternih procesa zapalenja jesu alkoholizam roditelja, hereditarni sifilis i ozlijede bremenitog uterus-a (maternice), a po svoj prilici i infekciozni i autotoksički procesi nepoznatog porijekla koji se sa materinjeg organizma prenašaju na djetinji.

Konačno valja istaći, da je specifično - sifilistički (tercilarno sililistički) menipifis po postanak imbeciliteta od vrlo velike važnosti. Tu se radi o procesima, koji većinom (ne uvijek!) počinju već prije poroda. Vodolavost, koja bolest pravi, nije od važnosti Naročito valia još jedanput istaći, da sifilis, naročito hereditarni sitills, nile samo putem specifično-sifilističkog zapalenia možđanske opne povod slaboumnosti, neso i drugim različitim načinima, kao sifilističko mjesno oboljenje, distrofički procesi (procesi u hranidbi) itd.

Vrlo. često su povod teškoj idijotiji različiti uzroci, koji udruženo djeluju, kao n. pr. pijanstvo očevo i neurastenična hereditarnost, brige materine u vremenu frudnoće i smetnje u porođaju itd.

Slijeđeči slučaj može utvrdititi udružno djelovanje različitih uzroka idijotije: |

Djevoika S., idijotkinja, 11 godina stara. Otac niezin i muški _ članovi njegove linije pijanice. Dvoje diece jedue negove sestre su gluhonijemi, treće tepa i po svoj prilici ie slaboumno Majka ioi je zdrava i u njenoj porodici nema hereditarnih bolesti. Bolesnica (S) je od 14 djece trinajesto. 7 njene braće i sestara