Učitelj

Uzroci urođenih defekt·psihoza 281

umrlo Je od možđanskih bolesti većinom u ranoj mladosti. Jedan joj je brat slijep i slaibouman. Od 7 žive braće i sestara 4 pokazuju slijedeće abnormitete:

1) VilheImina, pati kod svakog porođaja па ерПерне т napadima; jedno joj je dijete debilno, a jedno slušno nijemo, t. |. čuje, ali ne može da govori.

2.) Everdina, pati od prvog porođaja na epileptičkim napadima, koji nastupaju i inače, ne samo u porođaju (dakle obratno od svoje sestre). Jedno joj dijete pati na epidemiji.

3.) Ema, zdrava; samo pada u oči, što, ma da iojje već 18 godina, nema ioš mjesečnog pranja

4.) Johana, mnogo pati na glavobolji.

Porod bolesnice (S) protekao je abnormalnoi uz pomoć leћагвки. Ман јој је za vrijeme trudnoće prepatila mnoge nevolje i zlostavljanja od muža. Tek 9 dan po porodu ofvorilo je dijete oči. U prvih 7 mjeseci dijete je skoro neprestance plakalo. Prvi zubi probili su tek u 2 godini. Tiemenac (fondanella) se zatvorio vrlo kasno. Škripanje zubima pojavilo se već u 2 godini. Od poroda počam bijaše dijete skoro apsolutino slijepo. U 3 godini počelo je trčati, a u 4 godini moglo je izmucafi nekoliko riječi. Grčeviti napadi pojavili su se tek u 10 godini i to većinom u serijama od 6 до 10 парада, koji su neposredno slijedili jedan iza drugoga. Nakon prolaženja jedne serije, bilo je dijete 3—5 nedelja bez napada. Defekt inteligencije odgovarao je idijotiji srednje teškoće, no bolesnica je ipak prema svojoj hraniteliki pokazivala izvrsnu zavisnost i poznavala ju, kao i svoju mater, po glasu. U nemotivisanim provalama gnjeva oborila bi se nožem na svoje rođake. Njen rječnik ograničio se samo na: mama, češali, lutka i t. d. (u

. svemu na 9 riječi). Izgovor je tepav. Tjelesna istraživanja daja malo simptoma. Naročito je lubanja normalna. Sljepoći jie uzrok atrofija vidnoga živća. Preveo Mil. Borojević.