Učitelj

282 Учитељ

МЕТОДИНА

Чед. Т. Бушетић — Прилеп. Почетно читање и писање.

— O ODN —

Између осталих покушаја за отклањање тешкоћа у настави почетног читања и писања, појављује се и метода нормалних гласова. Њен је основни захтев: почети од гласова, као најпростијег говорног елемента. У нас је заступник ове методе Јован Петровић, учитељ, који је први поставио захтев, да се у припреми за читање и писање почне од гласова. Уочавање гласова вршио је на појединим радњама, појавама, животињским гласовима и другим звуцима, на који је начин издвајао већи број гласова као самосталне појмове. После тога састављао је речи, дакле — синтетички поступао.

Слично овоме, неки страни методичари до самосталних гласова долазе помоћу нарочито удешених прича тако, да се гласови појављују као изразни покрети душе, а поред тога врши уочавање гласова и на животињским гласовима и другим звуцима и шумовима, који се чују од природних предмета или вештачких направа. |

Добре су стране ове методе: 1.) што она почиње од на:простијих говорних елемената; 2.) што се до самосталних гласова долази на један веома прост, лак и непосредан начин, а не анализом речи; 3.) што она истиче нарочито гласове, дакле оне елементе којима се највише и оперише у почетном читању и писању, и 4.) што анализи речи претходи темељно упознавање са гласовима, чиме се анализа, па према томе и само шчитавање и писање, знатно олакшава. — Сваки наставник когао је запазити, да од ученичке извежбаности у анализирању речи зависи у првом реду и успех у шчитавању, а још више у писању. Анализа, пак, најлакше се изводи, ако су пре тога ученици темељно упознати са појединачним гласовима, на начин, како то чине присталице нормалних гласова. Само се треба чувати претераности, па при уочавању гласова не измишљати звукове и шумове којих у природи, бар приближних, нема, већ оне гласове, који се не могу уочити на звуцима и шумовима у природи, просто дати готове ученицима.