Učitelj

7.300 Учитељ

Мосо је иначе један врло елеганган писац и представник оног критичког и научног мишљења, које је било најкарактеристичније у другој половини прошлога века. Његов стил и начин излагања мисли уздигли су га на степен правог научника и стекли му поштовање целога света, За нас би била огромна добит, кад би се и ово дело појавило на нашем језику а они, који се служе стравим језицима, требали би да сматрају "за част да га прочитају.

Браничево, (ср. голубачки) Радиша М. Сте»ановић,

5) СТРАНИХ — А) Немачких — i Volkserziehung: Ете Етештипо Erziehunpswissenschoft in Umrissen Mit finf Figuren und eincr Tabelle. Berlin, Dresden # Leipzig, Verlag von L. Ehlermann 1921, стр. од 223. од Д-р В Лаја.

=— Наставак. —

Ж. Васпитач.

Многи и вепики неуспеси нашег досацањег школског система, као што то увиђају школници са дубоким погледима и некадањи ученици као зрели људи, дело су већином неспособности многих учитеља за свој позив. Педагошка недаре'BOCT не може се упоредити а ни заменити икаквим претход-. ним и стручним образовањем.

Учштељ и сваки васаштач од позива мора поседовати добре диспозиције за васпитање, и васпитни нагон мора се јаче испољавати него ли у другим повивима. Васаитачке „диспозиције и васпитачки нагон једне особе познаје се у томе да је она нарочито пријемчива за дечији и младеначки живот м да показује изразито појимање — топлу симпатију (саучешће) према слабима и онима којн су заостали у развићу. Васпитач мора бити идеалистички надахнут, Он се мора одушевсљавати великим идеалима и бити уб ђен у стварносг и сталност безусловних ваљаности духовног живота, а осим тога, као стваралац, мора имати стваралачку енергију (моћ) — такт. "Сваки васпитач делује моћно и трајно као. углед помоћу“ непрестаног нехотичног процеса улевање сугестије и тога се он мора више него ли икоја друга врста позива приближавати идеалу ваљане личности. Пошто се ваљаност животне 84једнице и васпитаника међусобно унапређују или коче, то се учитељ мора и изван школе држати као народни васпитач и мора помоћи да ужа и шира животна заједница унапређује васколика поља живога ваљаности. Напослетку васпитачка уметност захтева диспозиције за праксу. |

Учитељ (или професор) педагогије треба да је васпитач васпитача; с тога он мора показивати особине васпитача у нај"вишој мери. Као истраживач мора темељито познавати педа(тогику као науку и вештину (уметност) а такођер мора пот-