Učitelj

Какве треба да су нам читанке - 671

Како је новија школа, која већ почиње да потискује стару, ставила себи као главни задатак развијање активности ученикова духа и буђење интереса за продуктивним радом, потребно је — колико је год могуће — уносити у читанке и нешто састава — разуме се, у подесном облику, како је напред изложено — којима ће се побуђивати код ученика-ца љубав према раду и разним врстама занимања, имајући у виду да ће умешан учитељ искоришћавати све то у подесним моментима; јер основна школа треба да је на првом месту школа рада, т. |. припрема за стваран живот. А тако исто треба обраћати пажњу и ономе што је потребно за специјално женско васпитање им негу здравља.

Чланци у читанкама старијих разреда — већ и по томе што постоје и званични прописи — потребно је да се штампају равноправно и ћирилицом и латиницом; а тако исто, ради спровођења идеје о народном јединству, потребно је да има у тим читанкама и чланака са словеначким текстом, разуме се с потребним објашњењима.

Што се тиче техничке стране при штампању читанака, треба имати на уму и естетичке и хигијенске захтеве. Како се деца у првом разреду основне школе налазе на тако званом ступњу механичког или техничког читања, на коме имају да савлађују још извесне тешкоће при шчитавању, врло је важно да се при штампању читанака пази не само да чланчићи и песмице буду што краћи и да немају неразумљивијих речи, већ да се, у почетним саставима, штампају врло крупним словима и поступно замењују ситнијима, до обичног цицера. У читанкама треба да се деца упознају и са свима типовима слова, а да има чланака и штампаних рукописним словима, те да се деца могу вежбати и у читању разних рукописа, што је од врло велике потребе и важности с практичног гледишта. Размак између речи и редова треба да је удешен прописно према хигијенским захтевима. На формат књиге, хартију и штампу обратити такође особиту пажњу. Слике и карте у прилозима ради објашњења текста треба да су уметнички израђене, а књиге да су и тврдо повезане.

Само овакве читанке могу задовољити захтеве праве школске књиге и одговорити својој намени с васпитног гледишта, Дамон и Финтија.