Učitelj

Педагошки преглед 729

3. Систем Монтесори основала је Марија Монтесори својим делом: Метод научне педагогике примењен на дечје васпитање у дечјим кућама.“

О овом методу постоје и данас са свим различита схватања. Док су Немци према њему неповерљиви, дотле су га Енглези а нарочито Американци радо прихватили Данас у целом свету постоји читава литература о добрим и рђавим странама овога метода, и ни једна педагошка новина није толико заинтересовала васпитни свет као овај метод. У ствари Марија Монтесори успела је, да у пракси пружи много више него Фребел и_ко је проучавао оба метода до детаља тај, је морао да стане на њену страну.

Систем Монтесори разликује се од Фребеловог система поглавито у организацији самог забавишта. Док је Фребелова учионица обична, са клупама, какве и данас виђамо, дотле је Монтесори прелаз од куће до школе извела на један благ "начин. Она назива своја забавишта „Дечјим домовима“ јер она више личе на дечје собе него на учионице. Овде нема клупа већ место њих налазе се столови око којих седе деца на столицама и цео намештај сличан је намештају једне домаће собе.

Разлика је, даље, и у томе што Фребел у своме заба-' "вишту има три разреда: први, у којој су деца од 2:,—4 године; други, у којој су деца од 4—5 година и трећи од 5—6_ тодина и сваки разред има засебан програм рада. У „Дечјим домовима“ нема разреда и сва деца од 3—9 година налазе се У једном истом разреду. Тиме Монтесори хоће, да се млађа деца угледају на старију децу, да млађа деца уче од старије деце јер су им старији другови много ближи од учитељице.

Трећа је разлика у самој дисциплини. Код Фребела је „дисциплина као у данашњим школама у којима се примењују казне и награде, док је она у „Дечјим домовима“ са свим сло"бодна јер Монтесори не признаје ни казне ни награде. Она хоће да се дете васпитава у слободи 33 слободу и поштује "све манифестације дечје душе. Само је тако могуће да се тим путем слободе испитају све психо-физиолошке особине ученика и постигне онај психолошки принцип кога је истакао и Alfred Binet y cnoM menmy: „Les idćes modernes sur les enpfants“: да децу треба на првом месту познавати па их тек онда вас„питавати .