Učitelj

240 УНаРИТЕЛОЈБ

удаљује од правог принципа радне школе, која нема намеру да само с помоћу ручног рада спрема васпитанике за будући позив већ да се помоћу радне наставе која обухвата све предмете и све манпфестације школскога живота развијају хармонијски све силе васпитаникове и уводи васпитаника у културни живот уопште, Радна настава има да подстиче абтивност ученикову и има да га оспособи уопште за саморадњу. Она одговара потреби дечјој за променама између телесног и духовног занимања, оно је база хармонијскога образовања као што вели Р. Сајдл.

Радна настава или школа рада не искључује оснивање какве школске радионице — где је год то могуће — али она тражи рад детињи и у врту и у лабараторији и школској кујни и у ђачкој самоуправи, у хигијени и т.д. Она је принцип развијања саморадње и дечје активности у свима предметима осногне наставе,

Наш познати хрв. педагог д-р Јуре Турић израдио је своју Методику школе рада, која би се могла сматрати као новина и у страним књижевностима, по којој је спровео идеју рада кроза све предмете основне наставе али и он је једностран јер не спроводи овај принцип кров целокупно васпитање већ само кроз Дидактику.

Ну да би се смисао школе рада провео до својих правих смерова, треба предузети мере, које ће подесно припремити за рад у смислу школе рада и наставнике у оквиру њиховог вишег образовања а у исто време пробудити разумевање за њу и код родштеља а и код меродавних фактора па да се она тако проведеи кроз наставне програме — а то би била сад на реду и код нас пошто се мисли да се заведе нов наставни програм и план. Ну тај начин радна школа постаје деловна школа или Тагзећи!е, коју је Лај нарочито конструисао у смислу буђења и развијања саморадње и активности воље код васпитаника. Покушаји оснивања оваких шкела врше се у многим земљама па у последње време и у братској нам Чехо-Словачкој. Тамо је и Министарство Просвете иде на руку томе. Оно је одобрило још 1922 г. двојици Прашких учитеља Седлаку и Житнои да могу основати оваке пробне школе на основу опширно израђених планова и програма.