Učitelj

Практична педагогика 259

народних великана и управљача. То би нам био срезњи ред или сталеж с претпоставком да нас нико неће криво разумети, а још мање замерити за употребу овога израза, који је иначе доста дискредитован.

За рад овога сталежа не може се рећи да је механички, те и народна школа није довољна кад се тиче васпнтања и образовања чланова овога раднога реда. Они морају да се спремају и васпитавају интензивније, више с погледом на положај и задатке у друштвеној заједници у будуће. Тако се јавила мисао да се оснивају васпитне школе за средњи ред друштвених чланова. То су средње школе.

Средње школе су дакле, васпитне, на првом месту, а затим дају оне својим ученицима и извесну количину знања, које им је потребно у потоњем грађанском животу за успешнији рад. Овај ред раднога народа је сразмерно велики и назива се грађанима у ужем смислу, па многи зову средње школе и грађанским школама. Оне у осталом имају разнолика имена, разуме се тамо где их има. Тако их зову и реалним школама, на вишим, грађанским и т. д. Негде су оне самосталне, то јест, постоје као засебне школе, обично с пет разреда, а негде, обично у малим варошима, у вези су с основним школама, и онда таква школа има девет разреда, четири основна и пет ове средње школе.

Понеки наводе да су ове школе непотребне, ако су добро гређене основне школе с потпуним бројем разреда (на пр. са сам) Али то није тако. Несумњиво је да је настава у њима ространија а и дубља, интензивнија, јер је у њима мање ченика него у основној школи, па онда они су имућнији, јер «су из средњег сталежа, те ће уредније долазити и школу и баље ће бити снабдевени школским потребама, без чега се иначе у настави мора ићи спорије и онда, што је сасвим природно, мање постићи. Напослетку и наставни план и програм мора се разликовати од онога у основним школама, јер у "средњим школама долави да се уче и нови језици, у нас немачки или француски или руски језик. Сем тога овде се темељније разрађују реалије, физика и хемија, грађански рачуни, књиговодство и цртање, а у школама за женскиње литература, женски ручни радови и живи језици. У средњим школама допушта се да се наставни планови подешавају унеколико и

3%

А

<= до