Učitelj

Педологија 261

Остало би нам да истакнемо, укратко, како треба да буду уређене ове средње школе.

Пре свега оне треба да буду засебне школе и Ra C обзиром на наставни план и програм буду несумњиво над народним школама, да би своје ученике могле што боље васпитати и спремати за будући грађански живот. Од прилике. њихов ранг мора да је као садашњих нижих гимназија, а отварати их треба свуда где има погодаба и потребе за то, то јест, где ће бити довољно ученика. При том је несумњиво да ће оне, ако се смисли унапред добра организација, убрзо задобити углед и поверење грађана. Ради тога треба се постарати за добре школске зграде с пространим двориштима за градину и игралиште, за намештај и наставна средства, дер поред доброг наставног плана и програма неминовно је потребно и ово. Напослетку и наставници у овим школама морају бити спремни, вредни и предани ка послу. Ако наставници не схвате своју дужност потпуно како треба, и ако јој се не предају од свег срца, онда би и овај нови, као и сваки даљи покушај морао пропасти,

ПЕДОЛОГИЈА

Радиша М. Стефановић — Врањ. Бања. Важност студије детињства.

Анатомске, физиозошке и психолошке студије деце и њихсвог првог доба, развиле су се у последње време толико, да нема психолога, који се тиме није бавио. Оне имају научне ги пракшичне важности и ми ћемо их сада разгледати.

[. Доктрина, која данас занима све модерне мислиоце и која налази врло важну примену и на педагогици, јесте доктрина еволуционизма. Према тој доктрини човек је продукат усавршавања једне нарочите специје, која се је формирала у току толиких векова. Тако у развићу људског организма од ембрионалног до данашњег стања имамо читаву једну еволуцију.