Učitelj

Практична Педагогика 403

мисли да ће ово бити боље кад нам женскиње и у Ресну, и на Убу, и Ивањици, свуда, свуда научи колико толико латинских фраза и да невоље које су нас овдаонда пратиле, долазиле су само зато што је мало женскиња, малои мушкараца, који су учили латински! Али ми у то не верујемо. Па и кад нам све буде боље, ми ипак нећемо веровати да је то због латинскога. Наша држава имала је овде да се бори са за(блудом, која је овладала понеким родитељима и вије требало пустити, већ се ваљало борити и дати школе које требају друштвеној заједници, да би могла поуздано напредовати, а не које желе неувиђавни родитељи.

Ну, да се не удаљимо од главног предмета, тим пре што ћемо се још једанпут вратити на ову ствар мало после. А овде сад да поставимо питање: да ли је гимназијским реформама у новије доба скинуто с дневног реда питање о вишој васпитној настави и задовољава ли данас стање какво јег На то питање није тешко одговорити и одговор гласи: „Ни издалека!“ Дошло се до уверења да су наставни програми гимназијски претрпани, да садрже много непошребног градива и да је претеран захтев гимназије да. се ученици удубе само у давну прошлост и да из ње црпу науку, која ће их спремати за добре грађане, који ће се с успехом моћи да предају раду за добро отаџбине и будућности.

Стекло се уверење за ученике ваља васпитати да воле свој народ, своју отаџбину и да ће се то успешније постићи кад им се изнесу светли примери из народне прошлости а не само узори из класичног доба Грка и Римљана. Отуд захтев новијега доба да се што већа пажња обрати народној историји и књижевности. Сем тога увидела се потреба a ce MH природним наукама и математици као и новим језицима поклони више пажње и да ови предмети немају мањег значаја од старих језика. Шта више за понеке студије у универзитету много су важнији ови предмети него историјско-хуманистички, на пр. за медицину. Ова и слична размишљања поколебала су веру као да је гимназија једина, која може најбоље спремити за све студије у универзитету. Зато је прво признато право и реалној гимназији и реалци да оне могу спремати ученике за више студије као и класична гимназија. С тога и оне заведоше испит зрелости, па се на тај начин у рангу са-