Učitelj

420 Учитељ

их као мото, као афоризам, као максиму свога жилавог,. истрајног и неустрашивог педагошког и социалног рада. Оњ одбацује мистицизам. Он је апологет природних наука, здраBOr разума, позитивизма; он је слободан мислилац Трстењак. ће тако исто снажно наступити и против сентименталних и хистеричних васпитача, јер они претствављају слабиће и болесне мозгове. Они су плашљивци и морални бескичмењаци, закржљале биљке. „То су кандидати слабоће и пропасти. Цендравац васпитава цендравца, вртирепца, потиштени роб само роба“.

Његова здрава и снажна педагогика устаје против сентиментализма, онако исто енергично, као и педагогика Светозара Марковића, Милоша Миловановића, Карића, Пелагића и читаве плејаде наших слободних мислилаца и педагога активизма и борбе, нарочито, васпитног активизма.

Трстењак неће олакшање, већ отежање, спрему за борбу, јер се олакшањима не васпитава енергичан и снажан борац за индивидуално и друштвено добро. Он тражи здраво, одевено, обувено и нахрањено дете, тражи за њега рал, тражи да више самостално делује, да му се постепено развија самоактивност у циљу борбе за више идеје, за идеале личности и друштва. Такво је васпитање право васпитање човека борца, човека енергична и идеална. Ученик долази до свести, да је снажан, да хоће и може, и обара се на све тешкоће, јер зна да их може да савлада и победи. Тако расте понос у ученику, који га и даље потстиче на борбу. Најзад, таква борба постане ученику драга, а тиме је и битка добијена. На тај се начин ученик и учи и васпитава“.

Живот је најбоља морална школа, по Трстењаку., Живећи правим животом у друштву човек се вежба моралном животу јер морал има само онда главни и прави значај, када: је примењен на друштво. Морални хероји су борци за етички живот друштва. Моралне кукавице, то су црви, који подгризају здраво дрво друштвеног живота. „Морални слабићи су увек на страни јаких, моћних и оних који владају, а никада: на страни слабих, невољних и потлачених. Они пазе само на плату и награду, на пусту корист своју.. У борби против зла треба вежбати моралну отпорну снагу. А то је опасно: Међутим, нема боја без опасности и жртава. Бољи је онај војник,

а са а: a.