Učitelj

У и ДР

Април 1926. || БЕОГРАД Св. 8. Год. У.

ЕМилица Цветковићка — Београд.

Др. Отокар Хлуп — поводом његове педесето годишњице —

Недавно је у педагошком свету братскога нам чешког "народа пропраћена педесето годишњица од рођења знамени"тог чешког педагога др. Отокара Хлупа, о чијем раду желимо да и наше читаоце упознамо.

Његов рад није завршен. Временом кад буде публиковао ги последња своја дела на којима ревносно ради, сазреће пло_дови дугог искуства и стручних студија његових.

Па ипак досадашњи његов рад и заслуге за педагошку „науку дају нам слику једнога ванредног духа достојног див„љења. Иг доста опсежног багажа његових публикација ми ћемо ·се овде задржати на некима које су главније и која регистру"јемо по „Педагошком веснику“ те да се види самосталност "његова и оригинални рад остављајући за доцније да се осврнемо на опсежнији приказ његовог целокупног социјално ре"форматорског и педагошко научног делања.

Прво самостално дело Хлупово је књига: „Моралне сла“бости детињства“, која је изишла у издању Б. Храстини у Нахођу год. 1908. Ова књига је за Хлупа у многом погледу карактегристична. Занимљив је пре свега предмет иптересовања ауто-торова, дакле сама тема. Зашто је изабрао баш тај предмет ва своје студије2 Хлуп је био тада средњошколски наставник. '·Покушаји ђачких самоубистава, утицај социјалне средине на "ђаке — то су за наставнике биле важне ствари, Хлуп се не "само трудио да реши овај проблем, већ је гледас да нађе пут, којим би се ишло ка поправци. То већ сведочи о њего- . "вој васпитној бризи.

Али није то само хладно расуђивање, које карактерише „ово делце. Није то ни последица интереса, с којим обрађује

материјал, класификује и утврђује моралне дефекте код деце.