Učitelj

Краћи прикази 705

се налази образац дечјег листа и кратак преглед тестова, Уопште информативна страна књиге је потпуна.

Има једно место у књизи г. Крстића, које није тачно. 'Говорећи о важности психолошког испитивања деце г. Крстић тврди, да је оно специјално за наше прилике од великог значаја. Наше школе нису у могућности, да приме на школовање сву децу дораслу за основну школу. један велики део деце, -тврди г. Крстић, буде одбивен, а то одбивање бива из свих других разлога само не из психолошких. Истина је да се знатан број деце не школује у основној школи, то нарочито важи за женску децу. Но та деца нису одбивена од основне ашколе, она просто нису ни пријављивана за школу. Ђачки родитељи немају свести о потреби школовања те деце. Са мушком децом је много боље, а где се она не школују то бива из економских разлога.

Књига г. Крстића даће потстрека учитељима за психолошко испитивање деце, даће им корисних и прицизних упут„става. Она је написана јасно, није претрпана туђим речима и чита се лако и пријатно.

Драг. А.

Страх -од математике и како да га савладамо. “Феликс Ауербах, превео Иван Арновљевић, проф. универзитета. „Свеска 32 и:33. Педагогијске Књижнице“. Издање: Рајковића и Ћуковића — Београд.

Добили смо књигу која с великим успехом, иако у обиму „само једног предавања, савршено тачно приказује једну наро-чито раширену заблуду, као што је страх од математике. У, исто време имамо и упуство за лечење. Јасност и велика "убедљивост докаваног материјала у овој књижици мора се истаћи. Учињена опажања, строга логика мишљења и ванредан „азбор примера сведоче о прецизној дијалектици писца, и преко Аош, дају и'један стилски утисак више него леп. Свет то чини _да се дело чита лако и са задовољством. Спис је намењен; _„свима онима, који желе да се ослободе једног несносног баука и разноврсних заблуда; а написан је тако, да га је у стању

„свако читати са коришћу“.