Učitelj

“712 У ЧИ те јЕ

може да буде приступачна свакоме. Прегледна је и селржи доста података из свих области народног живота, што ће, без „сумње, добро послужити историчарима и свима другим који се интересују животом и лепотом наше народне колевке,

Једна замерка. Изгледа нам да је мало дато података из доба робовања. Али како је се писац ослањао већином на податке из народ. поезије, то нам због тога и није дао потпуну слику робовања, јер у ропству тешко је и запазити песму, а камо ли испевати.

Београд. B. Швабић.

Ни«, Касапић и Драг. П. Илић „Илустроване Народне Приповетке“. Обична осмина. Страна 80. Цена 10 дин, Издање „аутора. Штампарија „Јадран“ у Београду.

Давно смо то рекли, па опет, и овом приликом, то исто "понављамо, да је за наш народ (ва наше старо и младо) најомиљенија и најпримамљивија лектира баш оно што је он дао, а то су народне песме и народне приче. У то је се сваки уверио ко је живео у народу и ко му је у приликама, давао књиге за читање, ради његове душевне хране и ради његовог самообразовања или даљег ваншколског усавршавања Тако се „Вукова Дјела“ данас највише од народа траже и најрадије читају, па се скупо и плаћају, јер су постала ретка. А зато ће сељачко ђаче молити оца, да му у вароши купи коју песмарицу („Краљевића Марка“, „Милоша Обилића“, „Бановић Страхињу“, иди коју другу), да је чита, и кад му он то купи сматра за особиту част поклона. Наши поједини жњижари: издавачи то су лепо запазили, те за то прештампа"вају такве народне ствари (највише из „Вукових Дјела“), па их после распродају.

Касапић и Илић дошли су на доиста лепу мисао, да. гакође даду народу једну лепу књижицу, који ће он радо имати и радо читати. За то су прибрали из „Вукових Дјела“ и других скупљача неколико народних приповедака, па их "овде унели. А да би књига била још лепша и још примам-љивија, они су овде и приповетке илустровали. Овакав је „исти покушај у своје време чинио и Благоје Т. Недић, који