Učitelj

Краћи прикази 713

је издао две књиге (свеске) у овоме правцу, и он је с тим добро примљен и добро прошао. Па је желети, да и ово предузеће овик наших вредних и заузимљивих другова не остане без успеха. Техничка страна књиге је добра. Цена није: велика. Само су слике могле да буду боље. Изузетак чини. насловна слика, која је доиста лепа. Изгледа да слике није“ радио човек који повољно познаје наш народ и да су слике страдале при преносу на клишета. — Па ипак и мимо овога. књига се сама собом препоручује. Врло је подесна за поклон ђацима о испитима и за ђачке и народне књижице. Зато је: препоручујемо. Ст. М. М,

Кратак преглед чешких часописа. Ђенијалан дух славног чешког педагога Јана Аноса Коменског веје још увек кроз. школе, наставу и педагошку литературу У Чехословачкој: : могло би се управо рећи, да је неуморан труд овога највећег | педагога ових времена баш у новије време уродио обогатим. плодом. Његове идеје и педагошко-дидактички навори тек сада. наилазе на плодно земљиште, јер су оне биле измакле напред. за читава два века. Оне и данас уносе толико новина у наставу и педагошку литературу, утичу на поправку наставе у. целом свету и доносе користи просвети свију образованх. народа.

Све што год је било добро у многобројним педагошкодидактичким списима Коменсковим, налази се сада остварено у обновљеним основним и средњим школама чешким. Основне и средње школе нису ни сад ништа друго, већ детаљна израда. онога, што је означено у његовим дидактичким списима; оне се, дакле, крећу оним правцем, који је још раније обележио Коменски.

Чешки народ има у првом реду да благодари за своју“ "знатну просвећеност, за своје напредне школе и обогату педагошку литературу своме неуморном генију Коменскора. И. одушевљено учитељство чешко налази у тему још увек јаког подстицаја за свој рад.

Центар духовне културе чешке — Праг служи као живи.