Učitelj

Научне белешке - 7123

Лав Толстој, који се при крају свог живота упознао U Есперантом, изјавио је следеће: „Жртве, које ће поднети сваки човек нашег европског света посвећујући мало времена учењу Есперанта, тако су мале; а резултати. који из тога могу проиваћи, тако су огромни, даје немогуће одрећи такав покушај“.

Рт. Бенеш, који је 1921. г., као председник владе Чехословачке Републике, писмено поздравио ХИП. Међународни Есперантски Конгрес, рекао је ово: „Есперанто нији више утопија, већ је питање, којим се занима интелигенција целога света“.

Ру. ]. Цвијић, на 111. годишњем скупу Српске Краљевске Академије, одржаном 7. марта 1922. г, подносећи извештај о раду Академије Наука у 1921. години, поред осталога изјавио је следеће: „... И осим наше, општа је незгода што нема ниједнога научнога интернационалнога језика. Док је у ранијим временима то био у многоме латински а доцније у неколико француски, последњих деценија су сви цивилизовани народи успели да своје језике ставе на равну ногу са француским, Колико је то лоша интелектуална економија што сваки научни радник мора знати по неколико језика! Колико је услед тога неспоразума, јер често једни друге непотпуно схвате! ја сам мњења да у природно-математичким наукама треба увести један интернационални језик, па ма и вештачки“.

А Рг. Паја Радосављевић, који је доктор филозофије и педагогије и професор Њујоршког Универзитета, рекао је следеће у „Американском Србобрану“ од 16. фебруара 1925. г.: „Данас многи умни радници осећају потребу једног универзалног, међународног језика, јер би остварење таквог система била највећа економија и за ђака и за професора, и за учењаке и за филозофе“.

Дакле, потреба једног међународног језика осећа се подједнако и у педагогији и у филозофији и у чистој науци и у политици. Што се, пак, тиче практичног живота (путовања, трговине, и т. сл.), о томе нећемо ни говорити, јер је ту потреба једног језика сасвим очевидна.

А вредност Есперанта, који већ има богату преводну и оригиналну књижевност, доказују и следеће неколике чињенице. Лига Народа и Међународни Црвени Крст препоручили су га